Maminka.czVelikonoce

Velikonoční nádivka se špenátem. I bez masa může chutnat skvěle

redakce 12.  4.  2020
Velikonoční nádivka je vděčný pokrm. Můžete ji totiž jíst teplou i studenou. A zaručujeme vám, že vám bude chutnat i ta bez masa. Připravte si ji třeba se špenátem. Na postup se podívejte na videu. Opravdu to nic není!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Naše babičky si velikonoční nádivku nedokázaly představit bez čerstvě nasbíraných mladých kopřiv, vy je ale klidně můžete nahradit čerstvými špenátovými listy. 

Velikonoční pochoutku, do které se nejčastěji přidává uzené maso, si ale nemusíte odpírat ani v případě, že masovým pokrmům zrovna nefandíte. Přesvědčíme vás, že i bezmasá verze může chutnat skvěle. Podívejte se na video v úvodu článku, ve kterém vám přípravu nádivky bez masa ukáže foodblogerka Mona Jaoua.

BUDETE POTŘEBOVAT:

500 g listového špenátu
1 cibuli
4 starší rohlíky
3 vejce
100 ml smetany na šlehání
2–3 polévkové lžíce másla
4 stroužky česneku
150 g goudy
strouhanku
pepř, sůl

Rychlý hrnkový beránek: Paráda hotová za pár minut! Tady je video recept

Zkazit se nic nedá, vylepšit ano!

Na nádivce se toho nedá moc zkazit, vylepšit ale ano. Pokud nechcete, aby byla po upečení tvrdá a těžká, věnujte její přípravě trochu víc úsilí a času. Místo celých vajíček přidejte jen žloutky a z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Ten do nádivky opatrně vmíchejte až nakonec. Důležité je, aby neměl příliš velké bublinky. Ty by při pečení popraskaly a nádivka by ztratila správnou konzistenci. Jestli sníh připravujete v robotu, začněte bílky šlehat na nejnižší stupeň a až přibližně po třech minutách pomalu přidávejte rychlost. Dobré také je přidat k nim při šlehání pár kapek citronu nebo špetku soli. Sníh pak bude o trochu pevnější. Myslete také na to, aby pečivo, které na nádivku použijete, nebylo příliš čerstvé. Rychle by nasáklo mléko a byla by z něj ve výsledku rozmočená kaše.

POSTUP:

1. Na troše oleje zpěňte najemno nasekanou cibuli, přidejte omytý a okapaný listový špenát a poduste ho.

2. Mezitím si rozehřejte máslo, rohlíky nakrájejte na menší kostičky, dejte do mísy a rozpuštěným máslem je zalijte. Přidejte smetanu na šlehání, žloutky, rozetřený česnek a nakonec do směsi vmíchejte podušený špenát a nastrouhaný sýr. Dochuťte solí a pepřem.

3. Z bílků ušlehejte pevný sníh a opatrně ho zlehka vmíchejte do nádivky.

4. Směs rozložte do máslem vymazané a strouhankou vysypané formy a při 180 °C pečte dozlatova asi 25 minut. Doba pečení se samozřejmě může lišit podle typu vaší trouby.

Luxusní Velikonoce. Vajíčka zdobená zlatem. Poradíme, jak na ně!
Témata: Recepty, Výživa a stravování, Velikonoce, Jak na to, Video recept, Naše tipy, Chuť, špenát, Pokrm, Šlehání, Máša, Sůl, Máslo, Poprask, Sníh, Uzené, Nádivka, Bílek, Verze, Nájem, Úsilí, Mona, Maso, Mona Jaoua