Velikonoční pečení: Nejoblíbenější recepty

Beránka už máte, ale ještě byste rádi přizdobili velikonoční stůl? Ze sedmi receptů na voňavé pečení i pochoutky "za studena" si jistě vyberete svého favorita.

Plněný velikonoční věnec

Příprava: 30 minut
Kynutí:60 minut
Pečení: 40 minut

Na věnec:
500 g polohrubé mouky, prosáté
1 balíček sušených kvasnic
75 g cukru moučka, prosátého
1 balíček vanilkového cukru
1 balíček jemně strouhané citronové kůry, namočené do vody
250 ml vlažného mléka špetka soli
1 vejce
100 g másla

Na náplň:
100 g bílé marcipánové hmoty, nakrájené na kousky
100 g mletých mandlí
50 g mletých lískových oříšků
2 vaječné bílky
4 polévkové lžíce Amaretta nebo jiného mandlového likéru
3 polévkové lžíce pomerančové šťávy šťáva z poloviny citronu
1 balíček jemně strouhané citronové kůry
50 g cukru

UŽ MÁTE VÝZDOBU?: Krok za krokem: Vytvořte si s dětmi krásné velikonoční dekorace

Na dokončení:
20 g másla
1 vaječný žloutek
1 polévková lžíce mléka
5 vajec uvařených naměkko, obarvených

Všechny suroviny na věnec spolu promícháme a uhněteme těsto. Dáme do mísy, zakryjeme čistou utěrkou a na teplém místě necháme asi 60 minut kynout. Suroviny na náplň spojíme v misce a pak na pracovní ploše rukama vytvoříme hladkou hmotu.

Vykynuté těsto vyndáme z mísy a ještě jednou prohněteme. Kousek těsta oddělíme, rozválíme a pomocí vykrajovátka z něho vykrájíme velikonoční zajíčky. Ostatní těsto rozválíme na obdélník o velikosti asi 30 x 70 cm, podélně rozkrojíme na tři pruhy a každý z nich potřeme rozpuštěným máslem. Na střed každého pruhu dáme váleček marcipánové náplně, okraje těsta spojíme a vzniklý váleček několikrát rolujeme po pracovní ploše, aby se spoje uzavřely. Z válečků opatrně spleteme cop a přesuneme ho na plech vyložený pečicím papírem.

Konce spojíme a spoj stejně jako celý věnec potřeme žloutkem prošlehaným s mlékem. Před pečením vtlačíme do věnce barevná, naměkko uvařená vejce.
Pečeme asi 40 minut v troubě předehřáté na 175 °C. Vykrojené zajíčky, které jsme také potřeli žloutkem s mlékem, přidáme na plech na posledních 10 minut pečení. Pokud začne věnec při pečení příliš brzy zlátnout, zakryjeme ho pečicím papírem nebo alobalem. Upečený věnec vyjmeme z trouby a necháme úplně vychladnout.

Tip: Citronovou kůru lze použít i čerstvou, je aromatičtější. Potřebovat budete kůru přibližně z poloviny citronu.

Kakaovokokosový chlebíček

Doba přípravy: asi 10 minut
Doba pečení: asi 60 minut

Na těsto:
1 balení Bábovky Dr. Oetker
350 ml vody
120 ml oleje (12 polévkových lžic)
50 g kokosu
1 zarovnaná polévková lžíce kakaa
2 polévkové lžíce mléka

Směs na bábovku v míse vařečkou ručně smícháme s vodou, olejem, kokosem a dvě třetiny těsta přelijeme do nádoby v domácí pekárně na chleba. Zbývající třetinu těsta obarvíme prosátým kakaem smíchaným s mlékem a nalijeme na světlé těsto. Pomocí vidličky spirálovitě protáhneme obě vrstvy, aby vzniklo mramorování. Zvolíme příslušný program pečení a chlebíček upečeme.

ČTĚTE TAKÉ: Vyzkoušejte nový účes - 3 variace pro nejběžnější délky vlasů

Biskupský chlebíček

Doba přípravy: asi 10 minut
Doba pečení:asi 60 minut

Na těsto:
1 balení Bábovky Dr. Oetker
350 ml vody
120 ml oleje
25 g lískových oříšků
25 g kandovaného ovoce
50 g rozinek
1 kávová lžička Rumového aroma Dr. Oetker

Směs na bábovku v míse vařečkou smícháme s vodou, olejem, sekanými oříšky, kandovaným ovocem, rozinkami a aroma. Těsto přelijeme do domácí pekárny do nádoby na chleba. Zvolíme příslušný program pečení a chlebíček upečeme.

ČTĚTE TAKÉ: Krok za krokem: Vytvořte si s dětmi krásné velikonoční dekorace

Marcipánová kuřátka

Příprava:30 minut

Na 5 kuřátek:
200 g hotové marcipánové hmoty
100 g cukru moučka žluté, červené a zelené potravinářské barvivo
1 vaječný bílek

Hotový marcipán rozkrájíme na větší kousky a rukama prohněteme s cukrem. Oddělíme 40 g hmoty, z toho 30 g obarvíme barvivem načerveno a 10 g nazeleno. Zbylý kus obarvíme nažluto. Ze žluté hmoty vytvarujeme hlavičky, tělíčka a křidýlka. Pomocí bílku je spojíme a vytvoříme kuřátka. Z červeného marcipánu jim uděláme zobáčky, ze zeleného očička. Ze zbytků vytvoříme květy a lístky a vše necháme zaschnout. Tip: Kuřátka si můžete připravit několik dní předem. Uchovejte je v ledničce v uzavřené krabičce nebo omotané potravinovou fólií. Práci si výrazně urychlíte, pokud koupíte marcipánovou „plastelínu", která obsahuje válečky již nabarveného marcipánu.

Babiččin velikonoční věnec

Příprava: 20 minut
Kynutí: 120 minut
Pečení: 35 minut

500 g polohrubé mouky, prosáté
500 ml vlažného mléka
30 g čerstvého droždí
120 g másla
30 g cukru, prosátého
1 vejce 2 žloutky
1/2 sáčku vanilinového cukru
1 polévková lžíce strouhané citronové kůry

V misce promícháme mléko s trochou cukru, rozdrobíme kvasnice a necháme vzejít kvásek. Mezitím polovinu másla, zbylý cukr a žloutky utřeme do pěny. Přidáme špetku soli, vanilkový cukr a citronovou kůru a ještě dobře prošleháme. Vlijeme kvásek, vsypeme mouku a vypracujeme tužší těsto, které necháme na teplém místě asi 2 hodiny kynout. Zbylé máslo utřeme do pěny. Vykynuté těsto ještě jednou prohněteme, rozválíme, plát potřeme utřeným máslem, složíme, znovu vyválíme, složíme a oddělíme malý kousek, který rozválíme na tloušťku 5 mm a vykrájíme z něho několik zajíčků.

Zbytek těsta rozdělíme na 3 stejné díly, ze kterých vyválíme dlouhé prameny. Z těch spleteme cop, spojíme do věnce a přemístíme na plech vyložený pečicím papírem. Necháme ještě 15 minut kynout, potřeme rozmíchaným vajíčkem a pečeme 15 minut v troubě předehřáté na 190 °C. Poté teplotu trouby snížíme na 170 °C a pečeme dalších 20 minut dozlatova. Deset minut před koncem pečení přidáme na plech zajíčky potřené rozmíchaným vejcem. Vychladlý věnec naaranžujeme na podnos, na střed nasypeme čokoládová vajíčka a ozdobíme upečenými zajíčky.

Tip:Propečení věnce vyzkoušíte pomocí špejle.

Velikonoční košík

Příprava: 50 minut
Pečení: 30-35 minut

500 g hladké mouky, prosáté 1 balení sušených kvasnic 1/4 l vlažného mléka 1 kávová lžička cukru 50 g másla 1 vejce 1/4 kávové lžičky soli strouhaná kůra z jednoho citronu Na dokončení: 1 syrové vejce 5 vajec vařených natvrdo a obarvených nažluto 2 polévkové lžíce mléka Všechny přísady prohněteme v hnětači nebo je dáme promíchat do domácí pekárny. Ze vzniklého těsta oddělíme jednu čtvrtinu a dáme stranou. Zbytek těsta ihned, bez kynutí, rozválíme do tvaru oválu, o velikosti asi 40 x 30 cm. Na plát těsta položíme šablonu ve tvaru košíku, kterou si předem připravíme. Nožem vyřízneme požadovaný tvar a přesuneme ho na plech vyložený pečicím papírem. Odřezky spojíme dohromady a znovu rozválíme na plát silný 5 mm a vykrajovátkem vykrojíme 7 kytiček o průměru 6 cm a 10 proužků širokých 5 mm a dlouhých 10 cm na proutí košíku. Vzniklé odřezky spojíme s kouskem těsta odděleným na začátku a vytvoříme mašličku a také válečky silné jako prst, které stočíme dohromady jako provaz. Kytičky, mašličku, proutí i provázky umístíme na košík podle fotografi e. Přilepujeme pomocí bílku a jím pak potřeme kytičky i mašli. Podle obrázku umístíme barevná vejce. K vaječnému bílku přidáme mléko, prošleháme a celý košík potřeme. Pečeme 30-35 minut v troubě předehřáté na 175 °C.

Tip: Košík lze péct bez vajec a hotový doplnit marcipánovými kytičkami.

Velikonoční vejce z domácího „marcipánu"

Příprava: 60 minut
Chlazení: minimálně 2 hodiny

Na vejce:
300 g sušeného polotučného mléka, prosátého
300 g cukru moučka, prosátého
3 kávové lžičky oleje
3 kávové lžičky mandlové tresti žluté potravinářské barvivo voda pokojové teploty

Na ozdobení:
200 g sušeného mléka, prosátého
200 g cukru moučka, prosátého
2 kávové lžičky oleje
2 kávové lžičky mandlové tresti
voda pokojové teploty
oranžové a zelené potravinářské barvivo
kakao rozpuštěná čokoláda

Všechny suroviny na vejce kromě vody nejprve promícháme v misce. Vyklopíme na pracovní plochu a rukama hněteme. Vodu přidáváme velmi opatrně po lžičkách a před přidáním další hmotu vždy dokonale prohněteme. Přidáme-li vody příliš, hmota zřídne. Celkem hněteme asi 20 minut, těsto musí mít konzistenci modelíny. Hotovou hmotu zabalíme do potravinové fólie a necháme v ledničce minimálně dvě hodiny odpočinout.

Ze sušeného mléka, cukru, oleje, mandlové tresti a vody uhněteme další hmotu. Kousek oddělíme a nabarvíme zeleným barvivem rozpuštěným ve lžičce vody. Zbytek rozdělíme na poloviny, jednu obarvíme kakaem nahnědo a druhou oranžovým barvivem. Všechny kousky zabalíme do fólie a uložíme do ledničky. Hmotu vyndáme z ledničky a ještě jednou rukama prohněteme. Pokud se lepí, potřeme si ruce rostlinným olejem.

Ze žluté hmoty vytvarujeme vejce a umístíme ho na připravený podnos, který můžeme vyložit zeleným ubrouskem. Z barevných hmot vytvarujeme mrkvičky, listy a zajíčky. Pomocí rozpuštěné čokolády vytvoříme zajíčkům očička a čumáčky.

Tip: Hnětení rukama lze nahradit robotem nebo domácí pekárnou v případě, že má motor dostatečný výkon, neboš hmota je poměrně tuhá a slabý motor by se mohl spálit. Pekárnu nastavte na program těsto a hmotu vyjměte před začátkem kynutí.

Tip: S přidáváním vody buďte velmi opatrní. Pokud jí dáte moc a těsto zřídne, přidejte cukr a sušené mléko, vždy v poměru půl na půl, a znovu prohněšte.

Tip: I tento domácí marcipán je možné uchovat zabalený v ledničce několik dní. Před použitím ho vždy prohněšte rukama.


Další recepty naleznete na webu Recepty.cz

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Přihlásit se


AKTUÁLNÍ HOROSKOP

Nenakládejte s většími předměty, určitě teď ani nerenovujte kuchyně ani koupelny. Máte tak skrze Saturn chuť zůstat doma i proto, že…
Maminka na Facebooku



Výpočet data porodu


Spočítejte si ovulaci