Maminka.czPrázdniny

Velikonoční prázdniny 2019: Školáky letos čeká pět dní volna

Markéta Novák Matějková 15.  3.  2019
Jak letos vycházejí velikonoční prázdniny a jak dlouho budou mít školáci volno? Vzhledem k tomu, že jsou Velikonoce pohyblivým svátkem, jejich termín se každý rok mění.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Velikonoce 2019

Letos připadá Velikonoční neděle na 21. dubna 2019, Velký pátek se bude slavit 19. dubna a Velikonoční pondělí připadá na 22. dubna 2019.

Velikonoční prázdniny začínají ovšem již ve čtvrtek 18. dubna 2019 a do školy se žáci vrátí v úterý 23. dubna 2019. Celkem je tak čeká pět dní volna.

Jak se vypočítává datum Velikonoc?

Velikonoce vždy připadají na neděli, která následuje po prvním jarním úplňku. Pokud první jarní úplněk bude v neděli, slaví se Velikonoce až neděli následující. Dle těchto pravidel může velikonoční pondělí připadnout na den v rozmezí od 23. března do 26. dubna. Zde si také můžete přečíst další informace k výpočtu termínu Velikonoc.

Co to jsou Velikonoce

Velikonoce jsou nejvýznamnějšími křesťanskými svátky. Mají připomínat zmrtvýchvstání Ježíše Krista, které mělo nastat tři dny po jeho ukřižování. Na Velikonoce se křesťané připravují čtyřicetidenním půstem, který začíná Popeleční středou. V postním období se jídávaly luštěniny, obilné kaše, chléb, zelí – zkrátka ty nejobyčejnější, ale současně velmi zdravé potraviny.

100 mimořádných fotek z porodu! Úžasný rodinný zážitek hodně zblízka

Celý půst byl protkán desítkami různých zvyků. Například každá postní neděle měla své oblíbené bezmasé jídlo. Půst však nebyl jen obdobím, kdy se dočasně změnil, z moderního pohledu doslova „pročistil“ jídelníček, ale byl i dobou, kdy se lidé měli obracet k sobě samým a k Bohu. Velikonoce jsou také oslavou přicházejícího jara.

Kam vyrazit s dětmi o velikonočních prázdninách

Přemýšlíte, kam s dětmi vyrazit o velikonočních prázdninách? Po celé republice se koná řada akcí, stačí si jen vybrat. V Polabském muzeu můžete navštívit velikonoční výstavu Jaro na vsi. Tradiční předvádění velikonočních zvyků a obyčejů, ukázky lidových řemesel a rukodělných prací spjatých s Velikonoci můžete navštívit v hornickém domku v Hornickém muzeu Příbram.

V sobotu a neděli se v areále Slezskoostravského hradu uskuteční velikonoční lidový jarmark s ukázkami řemesel a s prodejem lidově uměleckých výrobků.

V jihomoravské obci Borkovany je k vidění expozice unikátních tzv. résovaných (vyškrabávaných) kraslic. Věhlas těchto bohatě zdobených kraslic dávno přesáhl hranice České republiky. Expozicí provádí jedna z maléreček, která vyškrabování přímo na místě zájemcům předvádí.

S bohatým třídenním programem přichází na Velikonoce opět Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm. Areály muzea budou od soboty do pondělí otevřené denně vždy od 9 do 17 hodin a pro návštěvníky bude připraven velmi pestrý a zajímavý program.

VIDEO: Vyrobte si jednoduchou jarní dekoraci na velikonoční stůl

Témata: Školák, Velikonoce, Prázdniny, léto, Popelec, Úplněk, Zmrtvýchvstání, Pondělí, Popeleční, Neděle, Areál, Duben, Termín Velikonoc, Termín, Rožnov, Desítka, Velikonoční pondělí, Slezsko, Krista

Video