[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Tytam jsou doby chlebů promazaných paštikou a úhledně zabalených do ubrousku. Jíst zdravě a chutně chce čím dál víc z nás. Jenže ruku na srdce – v kolotoči každodenních povinností se mnohdy odbýváme a z nedostatku inspirace často svačíme to, co nám z lednice padne přímo pod ruku.
S nástupem dětí do školy je potřeba svačinky řešit každodenně a s předstihem. Jenže, kde brát neustále inspiraci na jídlo, které bude dětem chutnat, bude zdravé a navíc rychle hotové?
Inspirujte se recepty a bohatou galerií třeba z Velké svačinkové bichle. Kniha plná nápadů na vyvážené a zdravé svačinky obsahuje 190 skvělých receptů, které vznikaly ve spolupráci s nutriční terapeutkou. Navíc je každý z nich doplněný o fotku jídla s inspirací na servírování. My pro vás máme 4 z nich, na kterých si pochutná celá rodina.
Neobvyklá kombinace červené řepy společně s černou čočkou by se mohla zdát jako poměrně riskantní pomazánkovou záležitostí do školy. Bude chutnat? Věřte, že ano. Je totiž naprosto báječná!
Ingredience (na 4 porce)
Každou porci doplníme
Příprava
U této pomazánky je nejvíce práce s přípravou černé čočky. Tu si uvaříme v mírně osolené vodě – cca 30 minut.
Pokud budeme mít řepu nevařenou, je potřeba ji uvařit do měkka, což také zabere čas – cca 1 a půl hodiny. Přiznávám se bez mučení, že používám již předvařenou.
Šoupneme čočku, řepu, tvaroh, trošku oleje, česnek a špetku soli do mixéru a vymixujeme pěkně do růžové hladké hmoty. Vznikne báječná pomazánka, která skvěle chutná s celozrnnou bagetkou.
Vynikající brokolicové muffiny, a to ještě v bezmoučné variantě jsou bezvadným způsobem, jak dětem přiblížit zeleninu ve formě, kterou si zamilují.
Ingredience (na 4 porce – 12 muffinů)
Každou porci doplníme
Brokolici natrháme na menší růžičky a necháme je spařit na pařáčku do změknutí (nebo je povaříme ve vroucí vodě). Po vychladnutí je jemně nasekáme nožem, aby růžičky byly na jemno. Přidáme do nich vejce, olivový olej a nastrouhanou mozzarellu. Pokud máme po ruce špetku bylinek, přidáme i ty.
Směs dáme do formiček na muffiny (silikonové nebo papírové jsou super) a pečeme při teplotě 170 °C přibližně 20 minut. Muffíky by měly být krásně zlaté. Směs můžete plnit téměř až ke kraji, protože zde není prášek do pečiva a příliš nevyskočí. Malinko sice ano, ale neměly by nadělat paseku.
Vychladlé muffiny expedujeme s děťátkem do školy a do krabičky přidáme ještě čerstvé ovoce.
Taky si ještě z dětství pamatujete Termixy? Já jsem je měla vždycky moc ráda. Tvarohový čokoládový pudink je vlastně taková domácí varianta této dobroty. Když k němu přidáte ještě nějakou dobrotu v podobě piškotů a dobrého ovoce, tak je to svačina jako vyšitá. Není to přitom nic extra složitého na přípravu. A krom toho ho bude tolik, že ho ještě zbyde na mlsání.
Připravíme si čokoládový pudink podle návodu. Většinou je to tak, že do trochy mléka (cca 150 ml) vmícháme pudinkovou směs, kterou metličkou dobře rozmícháme. Přilijeme zbytek mléka a osladíme. Pak už jen vaříme.
Jakmile je pudink hotový, přikryjeme ho potravinářskou folií a necháme ho vychladnout. Fólie zabrání tomu, aby se na něm vytvořil škraloup. Když je pudink vychlazený, smícháme ho s tvarohem a dobrota je na světě. Do skleničky dáme nalámané piškoty a přidáme směs. Dozdobíme ovocem a voila… Je hotovo.
Quinoa s opečenou dýní je skvělou svačinkou do chladnějších dní, kdy pěkně zasytí bříško a pohladí chuťové buňky. Svou nasládlou chutí je pro děti často velmi oblíbený a společně s příjemnou zálivkou tak vznikne naprosto výborná salátová záležitost.
Začneme uvařením quinoy. Tu nejprve propláchneme v horké vodě (nebude pak hořká) a necháme ji vařit v dvojnásobku vody přibližně 15–20 minut. Když už se quinoa vaří, můžeme si zatím připravit i opečenou dýni. Na 2 lžicích olivového oleje si na středním plameni opečeme na kostičky pokrájenou dýni. Měla by být nazlátlá.
Opečenou dýni dáme společně se slitou quinoou do mísy. Přidáme ještě natrhanou rukolu, nebo pokud je pro vás moc výrazná, můžete ji nahradit polníčkem. Vynikající je pak nasekaná petrželka a dýňová semínka, která jídlu dodají šmrnc.
Aby byl salát kompletní, je potřeba připravit zálivku. Olivový olej smícháme se špetkou papriky (uzená je nejlepší), 3 lžičkami jablečného octa, 3 lžičkami tahini (sezamové pasty), 1 lžičkou medu, špetkou soli a pepřem podle chuti.
Salát promícháme se zálivkou a je připraven. Do krabičky můžete přidat ještě jablíčko a je hotovo.