Maminka.czZápisy

Velký den pro děti i rodiče: Tady jsou vaše příběhy ze zápisu do první třídy

Tereza Víchová 4.  4.  2022
Spoustu z nich o tenhle velký zážitek připravil covid. S o to větší vervou se v těchto dnech děti i rodiče k opravdovému zápisu vydávají. U nás v redakci bude velký den hned v trojím provedení. Tak ať i ten váš proběhne s laskavostí a s potřebnou dávkou dojetí.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Ještě na poslední chvíli trénujete? "Hlavně tam pozdrav!" "Nezapomeň tátovi nakreslit i uši!" "Ne že budeš koukat do země! Pamatuješ si vůbec básničku?" Nebo necháváte všechno osudu a spoléháte na to, že je vaše dítě prostě přiměřeně zralé na školu a nějak to dopadne? Jedno je jisté: na zápis a na to, že budoucí prvňáčky trochu poznají, se těší i paní učitelky!

VIDEO: Zápisy do školy: Na co se připravit?

„V minulých dvou letech musel zápis budoucích prvňáčků probíhat pouze elektronickou formou, bez vlastního zapojení dětí. Těšíme se tedy, že se letos u zápisu opět s dětmi setkáme,” říká i učitelka prvního stupně Základní školy TGM Poděbrady Sabina Máčalíková. „Je totiž určitě dobře, že se seznámí se školním prostředím, zažijí trochu napětí a ukážou, co už umí a dovedou. Při zjištění nějakého problému mohou zkušení pedagogové hned na místě rodičům doporučit ověřené postupy nebo předat potřebné kontakty.”

Zápis do 1. třídy: A tkaničku si ten váš zavázat umí?

A že se zápis nesmazatelně otiskne do vašich vzpomínek, dokazují i úsměvné příběhy našich čtenářek. Co jste s dětmi v jejich velký den zažily?

Pamatuji se, jak jsem přemýšlela nad tím, co syna ve škole nejvíc zaujme. Bude to paní učitelka? Tabule nebo slabikář? Tak jinak: oslnily ho skříňky na chodbě! A s paní učitelkou místo rovnání pastelek řešil, kdy od nich dostane klíče!

Zápis byl v klidu... Ale když přišla dcera v první školní den do třídy, tak při pohledu na slabikář prohlásila: Mami, jinou knížku tady nemají? Tu už jsem četla loni.

Když jsem byla před pětadvaceti lety s mladší dcerou u zápisu, tak paní učitelka na ni: „Řekneš nám nějakou básničku?" A ona: „Třeba vyjmenovaná slova po B?” Učitelka vykulila oči a Renata ze sebe vysypala vyjmenovaná slova, protože starší dcera se je zrovna učila a mladší se učila s ní.

Před osmi lety se synem, to byla radost. Jako jediný uměl pojmenovat hudební nástroj rumba koule a jako jediný uměl pojmenovat zvíře na obrázku – luční koník. Jediné, co mu ještě nešlo, byly tkaničky na botách. U zápisu mu bylo čerstvě 6 let.

Mám od sebe děti o 16 měsíců. Šli jsme k zápisu toho staršího a mladší syn nás přemlouval, jestli už může jít taky do 1. třídy. Pro čekající děti měli na chodbě pohádku krtečka, tak to pak vzdal a šel se raději dívat. Zapsaný syn se zase divil, že má ještě pořád chodit do školky, když už si ho zapsali.

Zápis do školy: R a Ř dítě umět nemusí, spoustu jiných věcí ano. Které to jsou?

Témata: Rodiče, Základní škola, Zápisy, Školy, Prvňáček, První třída, Učitelka, Covid, Děti, Zápis, Den dětí, Třída, Renata, Potřebná dávka