Maminka.czBatole

Velký průvodce očkováním: Kdy začít, co je povinné a jakou variantu zvolit

Tereza Víchová 22.  2.  2017
Víte, proti kterým devíti nemocem necháváte očkovat své dítě? Pokud ano, jste podle nedávného průzkumu jednou ze sta. Dalších devadesát devět netuší, a přesto má plnou zodpovědnost za zdraví svého dítěte a rozhodnutí s tím spojená. Máme pro vás všechny informace, které potřebujete vědět.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

I když je v České republice očkování dítěte povinné, rozhodovat můžete, a tedy i musíte. Nenabádáme k „očkování všeho“ ani k neočkování. Následující řádky berte spíš jako rozcestník, kam se vydat pro informace, a také jako shrnutí obecných pravidel, doporučení a zásad.

Rodiče mohou odmítnout očkování! Za určitých podmínek, rozhodl dnes soud

Když se mi před deseti lety narodil první syn, byl termín „očkování“ jen kolonkou na kartičce preventivních návštěv pediatra. Zvýšenou teplotu po každé „včeličce“ jistila dávka Paralenu. Prostřední syn se od půl roku potýkal s opakujícími se záněty průdušek, očkování jsem několikrát odkládala a v jeho roce a půl mě sestřička zastavovala ve městě, kdy už přijdeme na trio spalničky, zarděnky, příušnice.

1% rodičů by své děti nenechalo očkovat proti žádným nemocem.

 

Nechtělo se mi – v rodině byl bratranec s nežádoucími reakcemi, které jsem viděla na vlastní oči: osypaný po celém těle a s nesrazitelnými horečkami několik dní. Třetí dítě? Nechávám očkovat vše povinné, ale později, ne hned, když je to poprvé možné. A pomalu zjišťuji, jaké jsou další možnosti a co všechno jako rodič „musím“.

Témata: Zdraví, Děti, Časopis Maminka, Batole, Miminko, Kojenec, Očkování, Hexavakcína, Příušnice, Anamnéza, Plíseň, Impetigo, Polsko, Neočkované dítě, Názor odborníků, Kopřivka, Psychika dítěte, Očkovací kalendář, Klidový režim, Očkovací látka, Nurofen, První očkování, Mnohý odborník, Veřejné zdraví, Sympatická herečka, Zdraví na Heureka.cz