Maminka.czZdraví

Velmi příjemná terapie: Léčit vás může pouhý zvuk

Simona Procházková 11.  11.  2013
Zvuky vytváří vibrace, které vstupují hluboko do organismu a mají silný účinek na lidskou psychiku. Pomáhají uvolňovat potlačené energie a negativní emoce. Uvolňují endorfiny a přináší do mysli klid. Uvolněním mysli se následně harmonizují i tělesné funkce. No není to zajímavé?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jak na nás působí zvuky?

Kdykoliv zvuk vstoupí ušima a setká se s bubínkem, vytváří vibrační účinek závislý na frekvenci a hlasitosti. Zvuk se pak šíří kostmi, tkáněmi a naplňuje všechny buňky našeho těla. Náš mozek má schopnost analyzovat zvuky a následně je zpracovávat. Tedy náš systém absorpce zvuku je podobný našemu trávicímu systému. Skutečnost, že zvuk naplní každou buňku těla, může být použita pro léčení různých onemocnění, fyzických či psychických.

Jak můžeme léčit tělo pomocí zvuků?

K harmonizaci těla i mysli můžeme používat zvuky moře, zpěvy delfínů či velryb, zvuky přírody – zurčení potůčku, praskání ohně, šumění listů na stromech, cvrlikání ptáků, bzučení hmyzu či hra na hudební nástroje – tibetskou místu, bubínky... K těmto účelům nám mohou pomoci nejrůznější relaxační cd.

Pro koho je vhodná zvuková terapie?

Zvukové terapie prospívají nám všem, jsou vhodné k odpočinku, duševnímu zklidnění a celkovému osvěžení. Osvědčily se také u těhotných a kojících žen, pacientů s onemocněním vnitřních orgánů, dýchacími a alergickými potížemi či psychickými poruchami.

Jak na to?

Zapálíme si aromalampu například s vůní levandule, santalu či jalovce, pustíme si relaxační hudbu, lehneme si na záda, přikryjeme a zaposloucháme se do tónů. Relaxujeme 30 minut. Zvukovou relaxaci se doporučuje provádět 3 x týdně.

Zvuky pomůžou navodit spánek

Jestliže patříme mezi „chronické“ nespavce, zklidnit mysl a uvolnit tělo nám pomůžou léčivé zvuky. Stačí si dát do ložnice cd přehrávač (notebook rozhodně nedoporučuji) a potichu si zapnout příslušné cd, položit se a začít se soustředit pouze na dech a příjemné tóny.

Zvuková terapie a děti

Děti ve své přirozenosti milují přírodu - kontakt se stromy, rostlinami, kameny, zvířaty, vodou. Zvuky přírody na ně působí klidně a ozdravně. Zvuková terapie se osvědčila zejména u dětí s fyzickými i psychickými potížemi.

Tip:Děti velmi přitahují zvuky delfínů.

Jak na to?

V poledne či odpoledne, necháme dítě ulehnout, v pokoji zapálíme aromalampu s vůní levandule či ylang-ylangu, zatemníme okna, rozsvítíme lampičku (doporučuji solnou lampu, protože vyzařuje léčivé oranžové světlo i čistí vzduch), pustíme cd s relaxační hudbou a necháme dítko odpočívat. Hudba by neměla hrát více než 30 minut. Dítě pak pomalinku probouzíme, například jemnou masáží. Zvukovou relaxaci provádíme denně po dobu 14 dní a pak stačí 2 - 3 x týdně.

Pár slov na konec…

Zvukovou terapii můžeme provádět i formou aktivní relaxace, jako například procházkami v přírodě, kde jsme obklopeni šuměním stromů, zpěvem ptáků, bzučení hmyzu, zvukem větru…

Témata: Zdraví, Terapie, Tibet, Vaš, Muž, Příjem, Tera, Téra, Ylang Ylang, Zvuk, Šumění, Zdraví na Heureka.cz