[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Vedle koučinku se Jana zabývá výživovým poradenstvím. Vadilo jí, že výživa, jak ji běžně známe, je zaměřena příliš jednostranně. V době covidu proto napsala kuchařku.
„Výživa je přece hlavně o tom, že člověk přemýšlí, jaké suroviny jí a jak si je připravuje, ne o nějakém zakazování si koláče a podobně,“ říká maminka téměř tříletého Jonáše.
Při tvorbě kuchařky Jedu na čas zvažovala i fakt, že spousta rodin s dětmi není zrovna nakloněna zdravé stravě. „Proto v mé kuchařce najdete recepty zaměřené na přirozené stravování. Zabývá se i technologií přípravy pokrmů, takže tam jsou recepty na dušení, pečení nebo recepty se sníženým množstvím mouky nebo cukru,“ popisuje Jana. Kuchařku najdete v on-line verzi na cookapy.cz. Samotný název webu vznikl spojením anglických slov „cooking “ a „therapy“ – neboli "terapie vařením".
Přestože Jana s psaním kuchařky začala až po narození syna, zdravě se stravuje a sportuje celý život. Ještě větší pozornost výživě začala věnovat v době těhotenství, kdy byla unavená. A tak si analyzovala svůj jídelníček: „Nebylo to o tom, že bych tam našla jídelní chyby, ale zjistila jsem, že bych měla přidat třeba více ovoce, zeleniny nebo vlákniny. To mi hodně pomohlo i po porodu, jíst přirozeně zdravě. Nakoplo mě to i k tomu, udělat si kurz certifikovaného výživového poradce.“
Recepty prý nejčastěji vymýšlí při procházce se synem, veškeré texty, fotky a provoz webu si zajišťuje sama s pomocí manžela. Za svůj cíl nyní považuje stát se profesionálním koučem. „Koučování bych ráda propojila s výživou. Koučink se nezaměřuje na problém, v koučinku není problém, ale jen řešení toho, co chceme my sami. V tom je jeho síla.“