Maminka.czTěhotenství

Větší nohy, zatmění mozku! I tohle se vám může stát během těhotenství

Barbora Vajsejtlová 6.  5.  2020
Zvětší se vám nohy, změní barva kůže, preference vůní… anebo vám třeba mnohem víc porostou chloupky. Představujeme vám skutečně „divné“ věci, které se v průběhu těhotenství můžou projevit.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Existují notoricky známá fakta o tom, co se během těhotenství stane s vaším tělem. Že budete například každých deset minut běhat na záchod, ráno (a dost často během celého dne) vám bude špatně, že vás budou pronásledovat chutě nezvyklého charakteru – a to jen velmi mírně řečeno. Ale s těhotenstvím je spojená i řada dalších podivných změn, které nejsou tolik známé, a mnohé z nich přetrvají i po porodu. Víte, na co se připravit? 

Těhotenské neduhy. Za co můžou hormony a co na ně jen svádíme?

Tmavší odstín kůže

O tom, že se v těhotenství u některých žen objeví takzvaná linea nigra, která se táhne od pupíku až ke stydké kosti, jste nejspíš slyšela. Víte ale o tom, že řadě žen v průběhu těhotenství ztmavne odstín kůže? Podle odborníků za to mohou hormonální změny spojené s těhotenstvím, respektive zvýšená hladina estrogenu. Lékařské statistiky uvádějí, že s nějakým typem ztmavnutí kůže (nejčastěji na bradavkách, často ale tmavnou také jizvy, podpaží či genitálie) má zkušenost devadesát procent těhotných. A jeho trvání je velmi různorodé. Zatímco u některých žen ztmavnutí vymizí hned po porodu, u jiných přetrvává několik dalších měsíců a u dalších žen může tmavší odstín kůže (nebo některých jejích oblastí) přetrvat roky. Kožní změny během těhotenství nemůžete příliš ovlivnit, ale pokuste se alespoň snížit riziko tím, že se nebudete slunit a budete používat kvalitní opalovací krém s vysokým faktorem. 

Usínání u televize i vysoké podpatky. Co vše může v těhotenství ublížit?

Chlupaté období 

Během těhotenství si sice budete užívat nádherné hřívy, ale je také dost možné, že budete zároveň připomínat vlčí dítě. Na vině je opět estrogen. Ten totiž prodlužuje takzvanou anagenní fázi, tedy fázi, v níž vlasový váček produkuje vlasové vlákno. Jenže to se samozřejmě netýká jen vlasů, ale i ochlupení na těle. Nejčastěji zaznamenají těhotné ženy zvýšený růst chloupků nad horním rtem, v podbřišku, dolní části zad a na stehnech. I když to přirozeně není žádná hitparáda, mohlo by vás utěšit, že po porodu se všechno vrátí zase zpátky. Mimochodem, tušila jste, že v průběhu těhotenství se často změní i struktura vlasů? Tedy že rovné se vám zvlní a naopak? 

Větší noha

Vědci skutečně dokázali, že během těhotenství se některým ženám mohou zvětšit chodidla a tato změna přetrvá i po porodu. Například v roce 2013 provedli odborníci z univerzity v Iowě výzkum, jehož výsledky byly zveřejněny v magazínu Live Science. Změřili výšku nožní klenby a délky chodidla na začátku těhotenství a pět měsíců po porodu. Zjistili, že zatímco u většiny žen během těhotenství nožní klenba poklesla, délka chodidla se prodloužila v průměru o dva až deset milimetrů. Tyto změny se objevily u téměř sedmdesáti procent žen a nejpodstatnější je, že přetrvaly i po porodu. 

Druhé těhotenství: Předsevzetí vs. realita. A nejčastější mýty

Zostřený čich!

To, že jste těhotná, nejspíš poznáte i podle toho, že začnete zostřeně vnímat vůně a spousta z nich vám začne vadit. Podle studie z roku 2005, která byla zveřejněná v magazínu International Journal of Gynecology and Obstetrics, je mimořádně zostřený čich zejména v prvním trimestru a je velmi často spojený s nevolnostmi. Přes čtyřicet procent těhotných například uvedlo, že jim v prvním trimestru vadilo aroma vařícího se jídla, cigaret nebo parfémů. Čtrnáct procent žen mělo dokonce zkušenost s čichovými halucinacemi, kdy měly pocit, že cítí nějakou nepříjemnou vůni bez fyzického podnětu. Zkuste se zdrojům nepříjemných vůní vyhýbat. 

Nejsem hloupá, jsem těhotná! Víte, co je benigní těhotenská encefalopatie?

Zatmění mozku 

Rozvalte se na gauč a zachumlejte se. Máte pocit, že od té doby, co jste otěhotněla, máte mozek v odstávce? Nemusí to být jen pocit. Zapomnětlivost, roztěkanost, problémy se soustředěním – to všechno se podle magazínu Journal of Clinical and Experimental Neuropsychology týká přibližně 80 % těhotných. Předpokládá se, že na vině jsou opět hormonální změny, nicméně přesnou příčinou si nejsou odborníci stále jisti. Počítejte s tím, že tenhle „výpadek“ nezmizí hned po porodu, ale trvá v průměru dva roky. Nejhorší to bude ve třetím trimestru těhotenství, tak se raději předem připravte na to, že budete neustále něco někde zapomínat a bude pro vás obtížné soustředit se. I když je to nepříjemné a možná vás to zneklidní, opakujte si, že je to zcela normální a pouze dočasné. 

Nejsem hloupá, jsem těhotná! Víte, co je benigní těhotenská encefalopatie?

Nejčastější pověry o těhotenství, kterým stále věříme

Článek vyšel v časopise Maminka. Aktuální číslo nebo předplatné s dárkem můžete objednávat na ikiosek.cz/maminka

Témata: Těhotenství, Porod, Tipy a rady v těhotenství, Od těhotenství k porodu, Trvání, Zatmění, Průběh těhotenství, Trimestr, Gauč, Kůže, Mozek, Chloupek, Klenba, Podpaží, Parfém, Výpadek, Live Science, Vůně, Velká noha, Běh, Hitparáda, Čich