Maminka.czVýživa a stravování

Vezměte kapustu na milost

Jana Chmelíková 20.  1.  2016
Tato kadeřavá zelenina bohužel nepatří v české kuchyni mezi oblíbence, ale my si myslíme, že to je škoda. Zahoďte předsudky a dejte jí šanci! Až vyzkoušíte naše recepty, možná se dříve přehlížená kapusta stane hvězdou vaší zimní tabule.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Zelené thajské kari s kuřetem 

4 porce, 40 minut

Potřebujeme: 150 g zeleného minililku, 4 kuřecí prsní řízky, 1 hrst čerstvého koriandru, 3 různobarevné chilli papričky 

3 cm kořenu galangal, 3 stonky citronové trávy, 4 listy ze středu kapusty, 3 lžíce kokosového oleje, 4 stroužky česneku, 600 ml kokosového mléka, 1–2 lžíce rybí omáčky, 8 kafírových listů

Lilky očistěte. Kuřecí prsa nakrájejte na nudličky. Lístky koriandru otrhejte ze stonků. Chilli papričky nakrájejte na kolečka. Galangal oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Citronovou trávu nasekejte na asi 1 cm dlouhé kousky. Kapustu nakrájejte na proužky.

V hluboké pánvi rozehřejte olej a orestujte v něm jemně nasekaný česnek a chilli papričky. Zalijte kokosovým mlékem a chvíli poduste. Dochuťte rybí omáčkou. Přidejte minililky, kafírové listy, galangal, citronovou trávu a kapustu. Přiveďte k varu a duste asi 10 minut. Nakonec vložte kuřecí maso a vařte ještě asi 3 minuty. Podávejte posypané koriandrem. 

Klepněte pro větší obrázek

Kapustový salát s mangem a mozzarellou 

4 porce, 25 minut

Potřebujeme: 8 listů ze středu kapusty, 1 mango, 4 mozzarelly (po 125 g), 1 avokádo, 50 g makadamových ořechů, sůl a pepř; zálivka: 2 lžičky dijonské hořčice, kůra z 1 biopomeranče, 3 lžíce bílého balzamika, 3 lžíce medu, 3 lžíce olivového oleje, špetka chilli vloček, sůl a pepř

Všechny ingredience na zálivku promixujte a dochuťte solí a pepřem.

Listy kapusty omyjte, nechte oschnout a natrhejte na kousky. Mango oloupejte, zbavte slupky a nakrájejte na kostičky. Mozzarellu natrhejte na kousky. Avokádo rozpulte, vyjměte pecku a dužninu vydloubněte lžící. Nakrájejte ji na proužky.

Všechny připravené ingredience promíchejte a zakápněte dresinkem. Podávejte s opečenou bagetou. 

Klepněte pro větší obrázek

Tortilla s kapustou a kozím sýrem 

4 porce, 50 minut

Potřebujeme: 500 g brambor uvařených ve slupce, 6 středně velkých listů kapusty, 120 g sušených rajčat, 12 vajec, sůl, růžový pepř, 250 g čerstvého kozího sýra

Brambory uvařte den dopředu do poloměkka. Troubu zapněte na 200 °C. Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Listy kapusty omyjte, nechte oschnout a nakrájejte na proužky. Okapaná sušená rajčata nakrájejte na poloviny. Vše opatrně promíchejte a nasypte do vymazané kulaté zapékací misky. Zarovnejte.

Vajíčka rozšlehejte, osolte a opepřete a zalijte jimi směs v zapékací misce. Navrch položte kousky kozího sýra a pečte asi 35 minut, dokud vejce nezatuhnou. Tortillu podávejte nakrájenou na trojúhelníky a posypanou nadrceným růžovým pepřem.

Klepněte pro větší obrázek

Treska se zeleninovou kaší 

4 porce, 50 minut

Potřebujeme: 5 středně velkých listů kapusty, sůl a pepř, 700 g dýně hokkaidó nebo muškátové, 4 filety tresky bez kůže (po 150 g), 3 lžíce másla, 140 g plátkové slaniny, muškátový oříšek, 100 ml zakysané smetany, 50 g strouhaného křenu 

Troubu zapněte na 180 °C. Listy kapusty nakrájejte na proužky a vložte je asi na 3 minuty do vroucí osolené vody. Vyjměte a prudce zchlaďte v ledové vodě. Dýni nakrájejte na kousky (muškátovou je potřeba loupat, hokkaidó ne) a vařte v osolené vodě 10 minut doměkka.

Porce tresky osušte a umístěte vedle sebe do zapékací misky. Zakápněte rozpuštěným máslem, osolte, opepřete a pečte asi 15 minut. Plátky slaniny nasucho opečte na pánvi dokřupava, nesmíte ji ale přesušit.

Slitou dýni rozmačkejte šťouchadlem na brambory na kaši. Pak ji smíchejte s většinou kapusty (trochu jí osmažte ve výpeku ze slaniny na ozdobu) a asi třetinou nalámané slaniny. Dochuťte solí a muškátovým oříškem. Zakysanou smetanu promíchejte s nastrouhaným křenem, osolte a opepřete.

Tresku podávejte na lůžku z dýňové kaše a ozdobte zbylou slaninou a osmaženoukapustou. Křenová smetana slouží jako dip. 

Klepněte pro větší obrázek

Špagety s kapustovým pestem 

4 porce, 35 minut

4–5 listů ze středu kapusty, 2 stroužky česneku, 60 g piniových oříšků, 80 g parmazánu, 30 ml olivového oleje, 500 g špaget, sůl a pepř, 2 lžíce másla, 200 g choriza, 250 g cherry rajčátek 

Kapustu omyjte, osušte a nakrájejte nahrubo. Dejte do mixéru. Přidejte česnek, 40 g piniových oříšků, 40 g parmazánu a olivový olej. Rozmixujte na pesto.

Těstoviny uvařte v osolené vodě podle návodu na obalu. Zbylé piniové oříšky nasucho opražte na pánvi. Na másle orestujte na kolečka nakrájené chorizo a na poloviny překrojená cherry rajčátka.

Těstoviny sceďte a promíchejte s pestem. Podle potřeby osolte a opepřete. Podávejte ozdobené oříšky, chorizem, rajčátky a zbylým nastrouhaným parmazánem. 

Klepněte pro větší obrázek

Foto: Profimedia.cz

Témata: Výživa a stravování, Časopis F.O.O.D., Muškátový oříšek, Nastrouhaný křen, Kozí sýr, Hokkaido, Miloš, Milost, Zálivka, Věž, Dresink, Hokkaidó, Tortilla