Maminka.czPodcasty

PODCAST: Antibiotika pro děti: Rodiče dělají u podávání několik chyb, upozorňuje lékárnice

Tereza Víchová 26.  1.  2024
Kdy jsou antibiotika opravdu nutná a co by měl rodičům vysvětlit lékárník ohledně dávkování? Jaké časté chyby u podávání těchto léků dělají a jak se mají zachovat, když sirup dítěti zapomenou dát? Na všechno podstatné odpovídá ve videu lékárnice.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jedni je pro dítě vehementně vyžadují, druzí se jich mnohdy zbytečně obávají. Těžko ale najdete dítě, které nikdy nemělo třeba angínu. Antibiotika jsou léky, které jsou u mnoha nemocí vhodné, či dokonce nutné.

„Bakteriální infekce může u dětí postihnout především dýchací nebo močové cesty,” shrnuje praktikující lékárnice a tisková mluvčí České lékárnické komory Michaela Bažantová. „Nepoužívají se ale na virózy, chřipku, běžná nachlazení ani na covid-19.”

Podle Michaely Bažantové jsou pediatři v ordinacích dobře vybaveni diagnostickými metodami, jako je třeba CRP test, takže se rodiče mohou spolehnout, že když dostanou recept na tuto léčbu, je skutečně potřebná.

K čemu je CRP test a co všechno umí odhalit? Rychle ukáže, zda dítě potřebuje antibiotika!

Pozná pediatr angínu pohledem do krku?

Doby, kdy se antibiotika předepisovala „pro jistotu”, jsou podle lékárnice pryč:

„Když má ale dítě výraznou virovou infekci, jako je třeba zmiňovaná chřipka, lékař může jeho stav posoudit tak, že předepíše antibiotika jako prevenci, aby se nerozvinula superinfekce.”

Stejně tak často zkušený pediatr pozná třeba angínu na základě klinického nálezu, tedy "pohledem do krku”.

„Jestli lékař vyhodnotí situaci tak, že dítě by mělo antibiotika užívat, tak by mu měl rodič důvěřovat,” doporučuje ze své praxe Michaela Bažantová. „A já bych dodala: léky rozhodně doužívat.”

Do lékárny pro sirup

Nejčastější formou podávání antibiotik u malých dětí je sirup. Lékárník ho připravuje přímo v lékárně, protože před začátkem užívání by měla uběhnout co nejkratší doba. Odborník také zkontroluje, zda je předepsaná dávka v pořádku vzhledem k věku či hmotnosti dítěte.

„Lékárník také probere s rodičem, v jakém intervalu léky podávat, jak se sirupem zacházet a jak je to se stravou nebo doplňky stravy a antibiotiky,” dodává podstatné informace Michaela Bažantová.

Nejčastější rodičovská chyba je v délce užívání 

Rodičovských chyb je více, Michaela Bažantová zmiňuje například pokyn „nalačno” a vysvětluje, že v případě antibiotik to znamená užívat je minimálně třicet minut před jídlem a nejíst ani bezprostředně poté. 

„Jedna z nejčastějších chyb je přestat podávat antibiotika hned poté, co se dítěti uleví, tedy třeba za tři dny. Ale za stejný omyl považuji i vysazení léků třeba až za osm dní, když byly předepsány na deset,” doplňuje lékárnice. Léky totiž musí působit na bakterie v různých fázích jejich života, a proto potřebují svůj čas.

Spálová angína postihuje zejména předškoláky. Jak ji poznáte a proč jsou potřeba antibiotika?

Co dělat, když zapomenete dítěti antibiotika včas dát? Jsou vhodná či nutná probiotika jako doplněk léčby a jak moc důležitá je rekonvalescence? Vše se dozvíte ve videu nebo si najděte Podcast Maminka na streamovacích platformách.

Témata: Podcasty, Rozhovor, Děti a nemoci, Rodiče, Nemoc, Dětské nemoci, lékarnice, Sirup, Michaela Bažantová, Lékárník, Vid, Děti, Podcast, Antibiotika, Lék, Lékárnice, Angína, Podávání, Platforma, Streamovací platforma

Video