Maminka.czMaminka v porodnici

Bonding po císařském řezu: Když dojetím brečí maminka, pláčou i zdravotníci na sále

Tereza Víchová 11.  3.  2024
Bonding po porodu začíná být běžnou věcí ve většině porodnic. Po císařském řezu ale bývá situace složitější. Třeba v hořovické porodnici vyslyšeli přání rodiček a po operativním porodu je miminko tam, kde má být – u maminky. Jak to probíhá?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Dětská sestra Hana Prošková bere bonding po císaři jako běžnou praxi a během natáčení seriálu Maminka v porodnici nám vysvětlila, co a jak probíhá na sále. Zásadní ale samozřejmě je, aby byly miminko i maminka v pořádku:

Když se miminko dobře adaptuje a je v pořádku, tak ho můžeme přiložit k mamince  kontakt probíhá kůže na kůži. Přivítají se spolu, pomazlí, můžeme ho zkusit i přiložit, říká Hana Prošková.

[ArticleBox ORIGINÁL Maminka v Porodnici Hořovice: Jak úspěšně zahájit kojení?

Císařský řez je operace a po vyjmutí miminka z dělohy mají lékaři ještě spoustu práce. Jak a kam přesně se tedy miminko přiloží?

Nesmíme zasahovat operatérům do jejich práce, miminko se přiloží ze strany mamince k tváři a blízko bradavky a přivítají se. Musím říct, že to jsou velmi dojemné okamžiky, když se spolu poprvé vidí. Když maminka dojetím pláče, obvykle se na sále rozbrečíme všichni, přiznává Hana Prošková.

Určitý rozdíl je v plánovaném a akutním císařském řezu – druhý jmenovaný totiž probíhá obvykle v celkové anestezii, a to pak nastoupí do akce nahá hruď tatínka, který maminku zastoupí.

Podívejte se na video, kde dětská sestra vše vysvětluje, a pro srovnání přidáváme i video, jak podobné situace řeší v Porodnici Mělník:

Maminka v porodnici

Vydáváme se za vás do porodnic celé České republiky, natáčíme tu videa, abyste viděli realitu, ptáme se na všechno, co vás zajímá. S námi si vyberete tu nejlepší porodnici.

Témata: Porod, Maminka v porodnici, Porodnice, Miminko, Císařský řez, kůže, Nejlepší video, pláč, Sestra, Bonding, Zdravotníci, Dojetí, Mělník, Plac, Hořovice, Maminka