Maminka.czVideo

VIDEO: Bramborové lokše. Netradiční příloha ke svatomartinské huse nebo sladká dobrota

Simona Formánková 6.  11.  2021
S příchodem listopadu se gurmáni a milovníci českých jídel jistě nemohou dočkat svatého Martina. Co ale tentokrát k tradiční husí pečínce zvolit místo knedlíku trochu netradiční přílohu? Bramborové lokše vás ohromí svojí snadnou přípravou a dokonalou chutí.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Bramborové lokše však nejsou skvělé jenom jako příloha. Pochutnáte si na nich i ve sladké variantě s moučkovým cukrem, máslem nebo povidly a mákem. 

Suroviny (na 10 placek)

  • 600 g oloupaných uvařených brambor typu B nebo C
  • cca 100 g polohrubé mouky do těsta a k tomu další na podsypávání
  • 1 malé vejce 
  • 1/2 až celá lžička soli (podle toho, zda mají být nasladko, nebo naslano) 
  • 3 lžíce sádla na potírání
  • větvička čerstvého rozmarýnu (možno vynechat) 

Postup:

Větší brambory typu B nebo C uvařte ve slupce nebo ideálně v páře. Po vychladnutí oloupejte a poté prolisujte nebo nastrouhejte najemno. Tady oceníte větší kousky, protože loupání i strouhání bude jednodušší než s malými bramborami. Měli byste pracovat maximálně s 1 000 gramy brambor, protože bramborové těsto má sklon řídnout. Do brambor přidejte jedno vejce.  V případě, že placek děláte méně, stačí přidat jen žloutek – a pokud se chystáte jen na dvě, tři placky, vajíčko vůbec nepotřebujete!

Směs osolte. Přidejte mouku – používají se všechny tři běžné druhy. Pozor však na množství, více mouky bude mít na svědomí tužší placky (ideální množství, které funguje, je vypsáno v ingrediencích). Vše promíchejte, ideálními pomocnicemi budou ruce, těsto dobře propracujte. Rozehřejte tu nejtěžší pánev s nejtlustějším dnem, kterou doma máte. Rozehřejte ji téměř na maximum a vedle v rendlíku nechte rozpustit sádlo. Můžete ho i ochutit – přidejte k němu snítku rozmarýnu, hezky se rozvoní.

Lžící oddloubněte těsto – průměr lokší záleží čistě na vás. Na tál nasypte mouku a budoucí lokši v ní obalte. Začněte ji tvarovat, pomozte si i válečkem. Přemístěte ji na suchou pánev a vyčkejte, dokud se neobjeví jemné puchýřky a lokše se nezačne nafukovat. Během čekání můžete tvořit další placky. První placku obraťte, přemístěte na talíř a a potřete ji sádlem z obou stran, u dalších, které budete vrstvit jednu na druhou, stačí potřít jen horní část. Lokše budou díky sádlu okamžitě poddajné a můžete je hned servírovat. Počkají ale klidně i ve vyhřáté troubě. Dobrou chuť!

Témata: Video, Recepty, Jídelníček, jídlo, Vaření, Video recept, Cukr, Vaření pro rodinu, Mall.tv, Těsto, Mouka, Sla, Vid, Sádlo, Brambory, Husa, Placka, Dobrota, Příloha