Maminka.czRecepty

VIDEO: Co s vařenými vajíčky? Připravte si povelikonoční tlačenku

redakce 23.  4.  2022
Tak jako se k Velikonocům pojí velké množství tradic, i dny po těchto svátcích mají jedno společné – otázku "co s vařenými vajíčky?". Máme pro vás tip na skvělou tlačenku, do které zpracujete všechny velikonoční přebytky.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pokud jste během svátků jara hodovali zplna hrdla a máte pocit, že by pro vás byla tlačenka doslova kalorickou bombou, máme pro vás skvělý tip. Vyměňte majonézu za bílý jogurt. Jídlo tak bude lehčí a jemnější. 

Suroviny: 

  • 5–6 vajec uvařených natvrdo 
  • 400 g bílého jogurtu (cca 4 % tuku)
  • sklenička zeleninové směsi na bramborový salát (330 g celkem, pevný podíl cca 175 g) 
  • 200 g šunky nebo salámu 
  • 1,5 lžičky soli
  • čerstvě mletý pepř 
  • vrchovatá lžička dijonské hořčice 
  • špetka mleté kurkumy 
  • 1 balení želatiny na vaječnou tlačenku a aspiky (20 g želatiny, odpovídá 0,5 l tekutiny) 
  • čerstvá petrželka, pažitka nebo řeřicha (možno vynechat) 

Postup:

Vajíčka uvařená natvrdo rozkrojte napůl, žloutky oddělte do větší misky, bílky zatím odložte. Ke žloutkům přidejte lžíci dijonské hořčice a rozmačkejte je vidličkou. Přidejte jogurt, lžičku a půl soli a pepř. Sterilovanou zeleninu (zeleninu do bramborového salátu kupovanou ve sklenici) přelijte přes sítko do hrnce – budete potřebovat i lák. Na kostičky nakrájejte bílky a také (pokud ho budete přidávat) salám v celku, případně pokrájený na silnější plátky.

Nadrobno nasekejte petrželku, pažitku nebo řeřichu. V láku v hrnci rozpusťte želatinu – pytlík vychází na půl litru tekutiny, kromě láku se počítá i jogurt. Rozpusťte, zahřívejte a míchejte. Přisypte špetku kurkumy, která dá tlačence pěknou barvu. Směs v misce promíchejte, aby byla jednolitá. Přilijte k ní horkou želatinovou směs. Opět promíchejte a přidejte vše ostatní – zeleninu, šunku, bílky, petrželku. A opět promíchejte.

Na pracovní plochu připravte potravinovou fólii a trochu ji pokropte vodou, aby se nelepila na formu. Pokropenou stranou dolů formu vyložte. Naplňte ji tlačenkovou směsí. S formou zatřeste, aby zmizely bublinky a aby se směs zarovnala. Přikryjte zbývající fólií. V lednici nechte zatuhnout jednu až tři hodiny. Servírujte nakrájené na silné plátky a ozdobte petrželkou. 

Témata: Recepty, Velikonoce, Jídelníček, Tradice, jídlo, Vaření, Video recept, svátek, Vaření pro rodinu, Mall.tv, Směs, Želatina, Vajíčko, Jogurt, Petrželka, Vid, Tlačenka