Maminka.czPodcasty

VIDEO: Covid-19: Jaké projevy má nemoc u dětí a jak posílit imunitu proti kašli a rýmě, shrnuje lékárnice

Tereza Víchová 9.  11.  2021
Sezóna respiračních infekcí je v plném proudu. Rýmy, kašle virózy a k tomu všudypřítomná hrozba a obava z covidu-19. Dá se nějak odlišit běžná dětská "školková" viróza od nejskloňovanější nemoci uplynulého roku a půl? Podívejte se na video, kde se také dozvíte, které přípravky na podporu imunity dětí jsou právě v kurzu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Příznaky covidu u dětí

"Covid-19 se u dětí velmi podobá všem ostatním respiračním infekcím," shrnuje lékárnice Šárka Voříšková z projektu České lékárnické komory Lékárnice maminky. "Děti také mívají často zažívací potíže, třeba průjem. Dříve se v souvislosti s dětmi uváděly jako typický znak tzv. covidové prsty, tedy vyrážka na rukou nebo nohou. Ale třeba ztráta čichu, tak typická pro průběh této nemoci na jaře, se teď už tak často neobjevuje."

Typickou situací, kdy být u dětí, trávících obvykle zimu s kapesníkem u nosu, ve střehu ohledně covidu, je po kontaktu s někým, kdo je covid pozitivní. 

"Doporučuji dítě izolovat co nejvíc od ostatních s důrazem na prarodiče," říká rozhodně Šárka Voříšková. "Poměrně pozitivní je, že nemoc u dětí probíhá většinou mírně a rodiče nemusí mít přehnané obavy."

Očkování proti covidu-19 u dětí vzbuzuje vášnivé diskuze. Co si myslíte vy, naše čtenářky?

Kdy má dítě vidět lékař 

Že na dítě "něco leze", pozná obvykle téměř každá máma. Před okamžitým testováním nebo výpravou k lékaři ale Šárka Voříšková doporučuje spíš zachovat klid a typické tři dny. Právě během nich se většinou ukáže, jestli jakákoliv nemoc nabírá na síle, nebo ustupuje.

"Jeden pozitivní dopad pandemie vidíme my lékárníci i lékaři," dodává odbornice. "Rodiče se konečně učí, že dítě s rýmou nebo kašlem do školky ani školy nepatří. Mělo by mít hlavně klid na lůžku, aby mohla imunita pracovat."

Kdy jít s dítětem k lékaři dříve než za tři dny?

  • při náhlém zhoršení průběhu nemoci
  • při vysoké horečce, která nejde srazit (výjimkou jsou miminka, s těmi jejich stav konzultujte hned)
  • při výrazném zhoršení kašle

"Něco" na tu imunitu

Šárka Voříšková také potvrzuje, že rodiče momentálně plní lékárny s obvyklým podzimním požadavkem: Chtějí nějaký zázrak, díky kterému děti nebudou nemocné.

"S imunitou je to ale složité, rodiče shánějí přípravky na poslední chvíli, ale ona se vyvíjí postupně a velký vliv má spousta faktorů, třeba pohyb, zdraví, odpočinek, spánek. I přípravky na podporu imunity musí působit delší dobu, třeba měsíc. Jedna tabletka to nezachrání," dodává Šárka Voříšková.

Oblíbené přípravky na podporu imunity

echinacea – je vhodná v začátku onemocnění, obvyklá doba užívání je 7–10 dní, později už nemá takový efekt

betaglukany – působí na vrozenou i získanou imunitu, musí se ale užívat dlouhodobě, minimálně měsíc trvá, než se projeví jejich účinek

vitamín D – populární začal být v době pandemie covidu-19

Kolik nemocí za rok je vlastně normálních? Jak děti zdravě otužovat? A jak a čím otužovat nos, aby netrpěly věčnými rýmami? Podívejte se na video nebo si pusťte podcast na všech dostupných platformách.

Speciál o koronaviru

Koronavirus se objevil poprvé na začátku prosince 2019 v  čínském městě  Wu-chan. Onemocnění, které tento koronavirus způsobuje, dostalo označení COVID-19.  Koronaviry vyvolávají nemoci od běžného nachlazení po syndrom akutního těžkého onemocnění dýchacích cest. Onemocnění se přenáší vzduchem  kapénkovou infekcí a nejčastěji zasahuje sliznice horních a dolních dýchacích cest a spojivky. Inkubační doba je 7 - 14 dní. Mezi příznaky koronaviru patří zvýšená teplota, dušnost, kašel, únava a bolesti svalů.

Uzavření škol|Nárok na ošetřovné|Testování na koronavirus|Léčba koronaviru|Rouška bez šití
 
Témata: Zdraví, Podcasty, Koronavirus, Imunita, Nemoci, Nemoc, Dětské nemoci, Kašel, covid, lékarnice, Střeh, Lékárnice, Infekce, Viróza, Rýma, Děti, Vid, Vor, Zdraví na Heureka.cz