Maminka.czRecepty

VIDEO: Domácí pečené belgické hranolky si zamilují i ti nejmenší. A bez litrů oleje

Simona Formánková 27.  7.  2021
Hranolky jsou jedním ze symbolů nezdravého jídla. Ale nemusí tomu tak být, pokud se rozhodnete je nesmažit, ale upéct v troubě. Přichystáte si tak skvělou přílohu ke grilovanému masu nebo jednoduchý rychlý snack.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Hranolky jsou nejběžnějším jídlem rychlého občerstvení na letních akcích. Chcete-li si je vychutnat sami doma, není to žádný problém. Navíc si můžete doma udělat i mnohem zdravější verzi.  

Suroviny:

  • velké brambory se slupkou typu C
  • alespoň lžíce hovězího loje (nebo sádla či oleje) 
  • sůl
  • pepř
  • vločková sůl a sušené oregano k servírování

Postup:

Neoloupané brambory omyjte a nakrájejte na kousky tvaru hranolek široké minimálně 1 cm. Aby se stejnoměrně propekly, je důležité, aby si byly velikostně podobné. Do hrnce dejte vařit vodu, přidejte dostatek soli, trochu octa a jakmile začne voda vřít, vhoďte do ní syrové nakrájené hranolky. Vařte zhruba 8 minut. 

Do pekáčku si dejte připravený tuk. Rozehřejte ho, přihoďte předvařené hranolky a opatrně promíchejte. Dostatečně osolte a pekáček vložte do trouby předehřáté na 200 °C. Pečte dozlatova a ideálně i dokřupava. Zhruba po 20 minutách hranolky otočte, aby se opekly po všech stranách. Na konci pečení můžete zapnout troubu na funkci gril. Díky tomu budou krásně křupavé. 

Před servírováním posypte hranolky vločkovou solí a trochou oregana. Podávejte s pikantním kečupem v kombinaci se zakysanou smetanou. 

Při vaření syrových hranolek nezapomeňte přilít do vody trochu octa. Brambory se díky tomu nebudou na povrchu tolik rozvařovat. Hrany hranolek zůstanou hranaté – a tak to má být!

Lívance a domácí pizza. Tohle dětem připravte a budou vás zbožňovat
VIDEO: Vepřové křupky. Vyměňte arašídovou klasiku za britskou pochoutku
Témata: Recepty, Vaření, jídlo, Video recept, Mall.tv, Vid, Lít, Sůl, Maso, Brambory, Hranolky, Trouba, Olej, Pec, Dom, Domácí, Oregano