Maminka.czMaminka v porodnici

VIDEO: Jak vypadá péče o ženu po císařském řezu? Vyzpovídali jsme zdravotníky i maminky

Tereza Víchová 1.  12.  2022
Císařský řez prožije každá pátá těhotná žena v České republice, ať už plánovaný nebo akutní. I když někoho může napadnout, že díky sekci maminka nemusí trpět v bolestivých kontrakcích, je císařský řez velká břišní operace se vším, co s ní souvisí. Jak probíhá péče o ženu? Se seriálem Maminka v porodnici jsme natáčeli v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

V ústecké porodnici putuje novopečená maminka na oddělení JIP, kde stráví 12 hodin. „Během 12 hodin je připojena na monitor vitálních funkcí, kde sledujeme její krevní tlak, saturaci, základní EKG křivku. Během té doby podle potřeb miminka nebo i podle toho, jak se maminka cítí, a pokud je miminko fyziologické, tak z observace jí ho nosí na mazlení a kojení,“ říká MUDr. Pavel Gerych, zástupce přednosty kliniky a vedoucí lékař perinatologického centra.

Pocity maminek

A jak zvládají první chvíle po císařském řezu samotné maminky? Podle slov porodní asistentky se to liší. Některá je schopná se záhy starat o miminko. Jiná potřebuje delší odpočinek a léky proti bolesti.

Cítím se samozřejmě bolavá. Není to ale nic, co by člověk nevydržel. Trošku to samozřejmě ještě usnadňují lehké prášky proti bolesti. Císařský řez prostě bolí, ale samozřejmě se to dá vydržet,“ říká maminka Sabina.

O své zkušenosti se podělila i Nikola, maminka dvojčátek: „Necítila jsem nohy. Jizvu jsem vůbec ještě necítila, šlo to postupně. Bolest jsem začala cítit až druhý den. Ještě v ten večer po císaři jsem se šla se sestřičkou osprchovat a postavila jsem se poprvé sama na nohy. Přímo řez mě nebolel, bolelo mě to spíš vevnitř. Asi to sešití. A znemožňovalo mi to pohyb. Jakékoli zakašlání, zvedání strašně bolelo.“

Maminka v porodnici v Ústí nad Labem: Jak tu probíhá péče o předčasně narozené děti a maminky po porodu?

První vstávání po operaci

S prvním vstáváním po císařském řezu pomáhají porodní asistentky a sestry. Maminku pečlivě hlídají po všech stránkách, jestli se jí nemotá hlava, jak se cítí a kdy si dojde na záchod.

„Nejdříve jí dáme vykapat většinou lék na bolest, aby to vstávání nebylo tak intenzivní. Dále vyndáváme foley, což je cévka, která je zavedena do močového měchýře a odvádí moč. Posléze maminka už může čurat sama, většinou jí říkám, že do osmi hodin od toho, co jí vytáhneme cévku, tak by se měla vyčurat. O hygieně jí říkáme, jak se má sprchovat. Vždycky je to odshora dolů, poslední jsou rodidla, protože očistky, které odcházejí, jsou infekční. Vždycky na to maminky upozorňujeme,“ vysvětluje Iveta Straková, porodní asistentka na oddělení šestinedělí.

Krvácení a očistky

Očistky po porodu císařským řezem jsou také v hledáčku lékařů. Mohou totiž ledacos napovědět.

„Císařský řez je spojen s větším počtem komplikací u maminky a očistky nám něco signalizují – nebo je to jeden z ukazatelů, které nás můžou varovat před tím, že se dějí nějaké komplikace. Když začnou odcházet očistky hojnější nebo žena krvácí, tak při monitoraci během těch 12 hodin, ale i pak na oddělení standardního nebo nadstandardního šestinedělí se maminka kvůli očistkům víc sleduje,“ říká MUDr. Pavel Gerych.

Maminka Nikol se svěřila se svou zkušeností: „Největší krvácení jsem měla asi týden. Pak už je to takový, jak my ženy říkáme, špinění. A je to jako běžná menstruace.“

Narození miminka v přímém přenosu! Jak probíhá císařský řez, jsme exkluzivně natočili krok za krokem

Jizva po císařském řezu

Nejdiskutovanějším tématem kolem císařského řezu je jizva po něm. Během pobytu v porodnici ji má také pod kontrolou personál a ten mamince dává užitečné rady.

„Nejlepší je, aby měla žena jednorázové kalhotky. Jizva je přelepena sterilním krytím po celou dobu naší hospitalizace. Když je maminka potom vyšetřena, tak se náplast sundá a pak jí říkáme, jak se o jizvičku starat. Většinou je to tak, že by měla zvýšit hygienu. Takže často ji sprchovat, zbytečně nic parfémovaného na to nedávat a udržovat ji hlavně v suchu. Důležité jsou čistota a sucho. Celou dobu se s tím maminka může sprchovat. Vždycky to hlídáme, jestli to neprosakuje. Když by to náhodou prosáklo, tak to zase přelepíme novým sterilním krytím,“ říká porodní asistentka Iveta Straková.

MUDr. Gerych doplňuje: „Ta jizva, vlastně celá rekonvalescence po porodu, je komplikovanější. Je to prostě nepřirozený způsob porodu.“

I přes to na všechny bolesti a nepříjemnosti maminky brzy zapomenou. Péče o miminko a láska k němu totiž překonají všechny počáteční překážky.

Maminka v porodnici

Vydáváme se za vás do porodnic celé České republiky, natáčíme tu videa, abyste viděli realitu, ptáme se na všechno, co vás zajímá. S námi si vyberete tu nejlepší porodnici.

Témata: Maminka v porodnici, Porodnice, Císařský řez, Porodní asistentka, Bolest, Nejlepší video, reportáž, Ústí nad Labem, Pavel Gerych, Nikol, JIP, Jizva, Česká republika, Těhotná žena, Ten večer, Iveta Straková, Zdravotníci, Maminka, Vid