Maminka.czRůst zubů u dětí

VIDEO: Jak pečovat o dětský chrup? Víme, jak předejít zánětu dásní či zubním kazům

Simona Formánková 25.  10.  2021
Péče o chrup je jednou z velmi důležitých věcí, kterou by rodiče u svých dětí neměli podceňovat. Již od proříznutí prvního zoubku je potřeba věnovat dutině ústní dostatek času, alespoň jednou denně. Jak první zoubky čistit? A v jakém věku je vhodné začít používat zubní pastu? Podívejte se na video.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pravidelné čištění zubů hraje důležitou roli nejenom v prevenci zubního kazu a zánětu dásní, učí také děti nezbytnému návyku se o svůj chrup pečlivě starat. Správným a důsledným čištěním zubů rodiče snižují riziko zánětu dásní v dospělosti. Je tedy dobré začít už v okamžiku, kdy se vašemu drobečkovi prořízne první zoubek. 

Děti 6–24 měsíců

V tomto věku odborníci doporučují prstové nebo celogumové kartáčky. Čištění je naprosto snadné – krouživými pohyby zub po zubu alespoň 1x denně. Pokud vaše děťátko ještě nemá tolik zoubků, můžete mu opačnou stranou kartáčku dopřát příjemnou masáž dásní. 

Děti 2–3 roky

V tomto věku je běžné, že děti mají kompletní mléčný chrup. Měly by tak mít vlastní zubní kartáček a pod dohledem rodičů si čistit zoubky alespoň 2x denně. Od dvou let mohou děti používat také malé množství pasty určené pro konkrétní věk. Rodiče by měli vyčištěné zoubky stále kontrolovat, případně pomoci s dočišťováním. 

Jak a kdy rostou dětem zuby? Tady máte kalendář růstu mléčných zoubků

Děti 3–6 roků 

V tomto věku nastává doba vhodná na samostatné učení čištění zoubků. Zubaři doporučují "Foneho metodu" – drobné krouživé pohyby na každém zubu. Pokud chcete děti naučit důkladnějšímu čištění, vyzkoušejte "Roll metodu". Ta spočívá v přiložení štětinek kartáčku na spodní stranu zoubku v místě dásně pod úhlem 45 stupňů a pomalým pohybem se posouvá směrem ke žvýkací ploše zubu. 

Děti 6–10 roků

Kolem šestého roku věku dochází k výměně mléčných zubů za zuby stálé. Právě v tomto období začíná být velmi důležitá pečlivost. Proto zubní lékaři doporučují již zmiňovanou "Roll metodu".

Děti 10 let a starší

Od deseti let by se děti měly seznámit s používáním zubní nitě, případně s jednosvazkovým kartáčkem. 

Témata: Video, Zuby, Rodiče, Růst zubů u dětí, Péče o zuby, Mléčné zuby, Děti, Chrup, Zoubek, Dětský, Kartáček, Zub, Čištění zubů, Věk, Zánět dásní, Vid, Pec, Pasta, Péče o zuby na Heureka.cz