Maminka.czZOH22

VIDEO: Jarní prázdniny na sjezdovce? Alpská lyžařka Klára Křížová radí, co tu rozhodně nedělat

Kristýna Juřicová 3.  2.  2022
Jarní prázdniny startují, děti už se nemohou dočkat zimních radovánek a vy zase zaslouženého odpočinku na čerstvém vzduchu. Také se chystáte s rodinou vyrazit na hory? Ať už jste zkušený lyžař či snowboardista rodič, nikdy není na škodu poučit nejen své ratolesti, ale i sebe o bezpečnosti na sjezdovce. Bývalá alpská lyžařka Klára Křížová z CzechTeam TV vás seznámí s hlavními pravidly.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Každý sport, ať už ho děláte rekreačně nebo závodně, má svá pravidla, která by se měla dodržovat. Ta by měli rodičové předávat i dětem, a dbát tak na jejich bezpečnost. Schválně – znáte tyhle základy?

1. Bezpečnost a zdraví na prvním místě

Někdy se stane, že potkáte lyžaře, kteří jedou snad celou sjezdovku rovně. Ne vždycky tato "odvaha" skončila šťastným cílem. Jak dodává Klára: "Rovně jezdí jenom blázni! Kontrolujte si rychlost, kterou jezdíte."

2. Nikdy nezastavovat pod horizontem, držet se kraje

Pokud zastavíte na odpočinek pod horizontem, nejste vidět pro ostatní lyžaře či snowboardisty, kteří zrovna jedou z kopce. Pokud si chcete odpočinout, volte spíše místo u kraje a vždy nad horizontem.

3. Zákaz sluchátek

Nevnímat, co se děje kolem? Tak to dělá jen ten opravdu nezodpovědný lyžař.

4. Pozor, děti!

Děti se na sjezdovce pohybují nepředvídatelně, proto se jim vyhýbejte velkým obloukem.

5. Postavené brány = zákaz vjezdu

Tady nemá lyžař co dělat, respektujte to a jeďte jinudy. V lyžařských střediscích ostatně cvičné brány pro využití všemi bývají, zkusíte to jinde.

6. Doplňujte prázdná místa na lanovce či vleku

"Víme to všichni, ale přesto to neděláme," doplňuje ve videu Klára. Zbytečně se zdržuje celá fronta a v důsledku si méně zalyžujete.

7. Vždycky mějte helmu a chránič páteře

Na ochranu myslete hlavně u dětí, nezapomeňte na helmu a chránič páteře, který je nezbytný, nejen pokud se děti učí na lyžích či snowboardu.

8. Pokud uvidíte zraněné, jste povinni poskytnout první pomoc

9. Pro rodiče: Vyhýbejte se alkoholu

Asi to všichni znáte, sem tam nějaký svařák nebo bombardino. Toto byste si měli na sjezdovce odpustit, vlastně nejlépe u každého sportu.

10. 112, číslo pomoci

Toto číslo si zapamatujme všichni, nikdy totiž nevíme, kdy se nám může hodit!

Hodiny tělocviku nestačí! Jak jsou na tom děti se sportem? Rodiče přiznávají, že v pandemii zlenivěly
VIDEO: Nejmladším olympionikům bylo pouhých 11 let! Podívejte se na příběhy dětí
VIDEO: Běžkyně Kristiina Mäki půl roku po porodu v olympijském finále! Chci být inspirací pro ostatní maminky
Témata: Děti, Rodina, Rodiče, Sport, sportovci, pravidla, běžkyně, Trénink, Kristiina Mäki, lyže, olympiáda, ZOH22, lyžařka, ZOH2022, Kristiina Mäk, zimní olympjské hry, Jarní prázdniny, Čerstvý vzduch, Odpočinek, Vid, Sjezdovka, Lyžař, Alpská lyžařka, Kříž, Žalý, Sport na Heureka.cz