Maminka.czDeprese

VIDEO: Měla jsem strach zůstat s miminkem sama, svěřuje se Lucie. Jak vypadá poporodní psychóza a jak ji odlišit od špatné nálady?

redakce 11.  12.  2021
Víte, co prožívá žena, kterou postihne poporodní psychóza? Přinášíme zpověď maminky, která si nelehkou životní zkušeností prošla a pomohli jí lékaři. Podívejte se na video a zjistěte také jak poznat, kdy je čas na odbornou péči.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Kontrolovala monitor dechu, byla přesvědčená, že její dítě není v pořádku a všichni kolem lžou, bála se s dcerkou zůstat sama doma. Na příběhu Lucie je vidět, co všechno dokážou poporodní psychické potíže. A že odlišit ty závažné od běžných stavů, způsobených třeba jen únavou, může být těžké.

Podrážděnost, apatie, myšlenky na smrt

Psychickou nevyrovnanost pociťuje v prvních týdnech a měsících po porodu většina žen. Maminky se často setkávají s úzkostmi, podrážděností, panikou i poruchami v komunikaci. Pokud však tyto stavy vedou až k apatii, myšlenkám na smrt, nezájmu o dítě a neschopnost se o něj postarat, jedná se o poporodní deprese. Výjimečně se objevuje i poporodní psychóza, která je považována za jedno z nejzávažnějších onemocnění. Jak ji poznat a vypořádat se s ní, radí odborníci v pořadu Dělníci života.

Sledujte varovné signály

Vzpomínky na období po porodu nemusí být vždy plné štěstí, lásky a porozumění. Mohou to být také chvíle hrůzy, neovladatelného strachu a depresí, které v lepším případě ukončí odborník v psychiatrické léčebně. Duševní porucha přichází mezi sedmým až čtrnáctým dnem po porodu. Tento stav vzniká z běžné únavy, zátěže a nespavosti, ale během jednoho dne se přes paranoiu, stavy velké úzkosti či bludy rozvine v něco, co nikdo nepřehlédne.

„V takovém stavu může být žena nebezpečná pro sebe i své dítě,“ upřesňuje v pořadu Dělníci života jeho tvůrce Jakub Klingohr.

Tereza Fajksová: Zamilovanost nepřišla hned, po porodu jsem měla úzkosti

Jedna skupina žen je v ohrožení více

Poporodní psychóza je jednou z nejzávažnějších psychických poruch, která se může po porodu objevit. Naštěstí je velmi vzácná, postihuje jednu až dvě ženy z tisíce. Mnoho žen, u kterých toto onemocnění propukne se už v minulosti s nějakým jiným psychiatrickým onemocněním léčila. Jak postupovat při podezření na poporodní psychózu? Dá se vyléčit? Jak jí předejít po dalším porodu? 

 „Poporodní blues“ umí ženu pěkně potrápit

Některé z příznaků duševní nepohody pociťuje týdny i měsíce po porodu většina žen, říká se tomu „poporodní blues“. U některých maminek se jedná o dočasný stav, který sám odezní. U jiných jsou potíže trvalejší a vážnější, ty by pak měly co nejdříve vyhledat pomoc odborníků.

Témata: Video, Porod, Mateřství, Miminko, Po porodu, Psychika, Matka, Sam, Deprese, duševní porucha, Mall.tv, Sama doma, Tereza Fajksová, Mela, Psychické problémy, Lucie, Dělník života, Psychiatr, SPA, Vid, Lékař, Špatná nálada, Jakub Klingohr, Maminka, Onemocnění