Maminka.czBatole

VIDEO: Na sluníčku se auto mění v pec! Umírají v ní děti

Iva Endrychová 8.  6.  2016
Každý rok zemře několik dětí v přehřátém autě. Stačí chvilka a tragedie je na světě. Po shlédnutí tohoto videa už nikdy dítě v autě nezapomenete.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Peklo, za to by se dalo označit auto, které stojí na parkovišti. V tropických teplotách, kdy je venku více než 30 °C, může být v autě za slabou půlhodinku i více než sedmdesát stupňů Celsia. Vzduch necirkuluje a ohřívá se. A dítě může najednou dostat úpal. 

U dětí ještě nefunguje spolehlivě termoregulace a stačí i čtvrthodinka a může to mít nedozírné následky. Záleží na tom, kdy dítě naposledy pilo, zda je připoutané na přímém slunci a také na tom, jaké oblečení má na sobě. 

7 x o přehřátí miminek. Pozor na první skoroletní sluníčko

Pokud je dítě k sedačce pevně přikurtované, jeho krevní oběh se velmi zpomalí. Cévy se roztáhnou a tělo se snaží dostat k povrchu kůže co nejvíce krve, aby ji ochladily. Dítě se začne i velmi potit, to je další způsob, jak se tělo snaží zbavit horka. K tomu se přidá dehydratace a tělo nemůže produkovat dostatek potu, takže tělo se nechladí a teplota roste. Nedostatek tekutin ohrožuje i vnitřní orgány.

Jak s dětmi ve zdraví přežít tropické teploty

Dítě dostává křeče. Při nich se do krevního oběhu dostává myoglobin, protein, která na sebe váže kyslík a syntetizuje se ve svalech. Normálně ho ledviny filtrují z krve a vylučují do moči. Ale nyní v těle zůstává a ledviny selhávají, poté zkolabují játra a dochází k otoku mozku. V těle dochází k minerální nerovnováze a orgány postupně kolabují. Dítě nejprve upadne do bezvědomí a následně umírá...

Jak se cítí dítě a co pociťuje navenek, je vidět v úvodním videu.

Témata: Zdraví, Děti, Video, Novorozenec, Batole, Kojenec, auto, Povrch kůže, Vid, Pec, Zdraví na Heureka.cz