Maminka.czPodcasty

VIDEO: Nechápu, že se čas na mobilu u dětí málo reguluje. Po roce pandemie jsou na něm zase závislejší, říká psycholog

Tereza Víchová 22.  7.  2021
Dítě vám nechce odevzdat mobil a má hysterický záchvat? Po roce pandemie, který všechny věkové kategorie k technologiím doslova přikoval, nic výjimečného. Děti jsou na nich závislé, stejně jako je to u dospělých třeba v případě alkoholu. Podívejte se na video, kde psycholog shrnuje souvislosti. A má pro nás nějakou radu, jak dětem pomoci a jak z toho ven?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Na tablet a mobil by měly mít děti zbrojní průkaz: Za tím si stojí psycholog a kouč Vilém Urban. „Možná je to tvrdé přirovnání, ale podobně jako musíme mít na řízení auta řidičský průkaz a k povolení pití alkoholu je třeba věk 18 let, nechápu, že se mobily a tablety u dětí více neregulují!”

Rok bez hranic

Poslední rok se rozbouraly veškeré hranice. Schválně, věděli jste přesně, kdy dětem skončila distanční výuka a kdy už na počítači „paří”? Počítali jste těm malým dobu, na kterou jste jim půjčili svůj mobil, „aby byl chvíli klid” a vy jste absolvovali své důležité on-line setkání? Výsledky jsou mnohde tristní:

„Můj kamarád má syna, který se za poslední rok dostal k tomu, že při každém pokusu sebrat mu telefon následuje hysterická scéna. Začaly se u něj také objevovat epileptické záchvaty. Přímé propojení s časem na mobilu se samozřejmě prokázat nedá, ale vliv samozřejmě ano,” říká Vilém Urban.

Touha po dopaminu je mocná

Proč vlastně děti tak prahnou po elektronice? Za vším je potřeba dopaminu, který jednoduše řečeno zajišťuje, že se cítíme dobře. Tak jako ve „zdravém” případě může mít dítě dobré pocity třeba po fotbalovém zápase s kamarády, zajistí mu podobné rozpoložení třeba TikTok:

„Všichni se chceme cítit dobře. Ale je rozdíl v tom, čím si ty pocity zajistíme,” podotýká Vilém Urban. „Děti toho dosahují třeba právě sčítáním ‚lajků’ u svých postů na sociálních sítích.”

Pokud si chcete rozhovor poslechnout, zde je audioverze. Stačí kliknout na bílou šipku a chviličku vydržet:

00:00:0000:00:00

Jak z toho ven?

Hlavně co nejrychleji. Čím delší bude čas, kdy se technologie neregulují, tím větší na nich vzniká závislost. I psycholog uznává, že je to situace obtížná pro celou rodinu a jednoduchá rada je těžká:

„Potřebujeme hledat jiné věci, které dítě baví. Je to jízda na kole? Nebo hra na klavír? Často ale nemusí vůbec jít o strukturovanou činnost, ale o prostý fakt  najít si na dítě čas. Povídat si, věnovat se mu,” radí Vilém Urban. „Ze všeho nejhorší je ale vzít to vše jako normu a uzavřít to tak, že děti prostě dnes mají mobil v ruce pořád.”

Se staršími dětmi je všechno těžší

Jiná je samozřejmě komunikace u malých dětí, které také snadno zabavíme třeba společnou hrou. Ale co dospívající? Ti, kteří se dnes běžně seznamují právě tak, že si vzájemně „vymění Instagram”? Tady je všechno ještě mnohem těžší. Co radí psycholog v situaci, kdy řešíte čas na počítači s dospívajícími? A co může pomoci třeba teď o prázdninách? Podívejte se na video.

Podcast s psycholožkou: Tohle karanténa udělala s dětmi. Jak z toho ven?
Stres, sociální izolace i alkohol: Karanténa bohužel přála domácímu násilí
Témata: Podcasty, Děti, Video, Rozhovor, Psychika, Instagram, TikTok, pandemie, přirovnán, Vilém, Pán, Psycholog, Alkohol, Vid, Věková kategorie, Mobil, Technologie, Malo