Maminka.czVideo

VIDEO: O čem se mlčí: Polyamorie nás nutí zkoumat své vlastní vztahy

Simona Procházková 7.  7.  2021
Polyamorie se v poslední době dostává do popředí zájmu, zejména poté, co se k této formě vztahu přiznalo několik známých tváří. Moderátorka Adéla Elbel si proto do studia pozvala dva hosty, kteří k tomuto tématu mají co říci – psychologa, jež se zabývá netradičními vztahy, a Fronemu Lark, který v polyamorních vztazích žije řadu let. Podívejte se na video.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Polyamorie je nyní hodně probírané téma. Moderátorka Adéla Elbel si proto v rámci projektu časopisu Moje psychologie O čem se mlčí do studia pozvala dva hosty, kteří k němu mají co říci: psychologa Jiřího Procházku, který se zabývá netradičními vztahy, a Fronemu Lark, který v polyamorních vztazích žije řadu let. 

VIDEO: O čem se mlčí: Polyamorie nás nutí zkoumat své vlastní vztahy

Víte, jak vzniklo slovo polyamorie? Z řeckého polloi (mnoho) a latinského amor (láska), tedy „mnoho lásek“. A i když je nyní tématu věnována velká pozornost, zase o takovou novinku ve vztazích nejde.

První polyvztahy se vyvíjely už v uvolněných 60. letech v prosluněné Kalifornii. A jde v nich o mnohem víc, než si většina lidí představí, tedy volnou lásku, sex s kýmkoli bez ohledu na ostatní nebo o kreativní formu, jak podvádět. Není to tak. Polyamorie znamená, že jste především v romantickém a láskyplném vztahu. Jen zkrátka s více než jen jedním člověkem. Ve vztahu, kde je základem důvěra, respekt, zodpovědnost, komunikace o očekáváních, přáních, obavách i o tom, zda jste spokojeni. Polyamorní vztah totiž neznamená dělat si, co chci, spát, s kým chci, bez ohledu na důsledky.

Párový terapeut: Když se nepovede vztah zlepšit, pomáhám lidi i citlivě rozvést
Jak se změní váš vztah, když se narodí děti? Na tohle se raději připravte!
Může fungovat otevřený vztah? Určitě ano, říká párový terapeut!
Témata: Video, Láska a vztahy, Chování a vztahy, Sex, Nevěra, Adéla Elbel, Forma, Vztah, Řada let, Vlast, Má psychologie, Moderátorka, Psycholog, Host, Kalifornie, Vid, Studium