Maminka.czDětský jídelníček

VIDEO: Petr Havlíček o výživě dětí před lety a dnes: Děti jsou na tom hůř, velká část rodičů na to kašle a živí je junk foodem

Marie Makovská 4.  1.  2023
Výživa dětí je velké téma. Jak se za poslední roky změnil přístup rodičů? Jedí dnešní děti opravdu hůř a proč? Jak jejich stravování jako rodiče můžete ovlivnit? Na otázky Hany Reinders Mašlíkové otevřeně odpovídal odborník na výživu Petr Havlíček.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Liší se výživa dětí před lety a dnes? „Já bych řekl, že liší. Mám někdy pocit, že dneska se na děti trošku víc kašle. Sice na jedné straně se o tom strašlivě moc mluví, ale děti jsou na tom stále hůř. Stačí se podívat jenom do statistiky nebo se rozhlédnout po ulicích a rozhodně ty děti nevypadají, jako že by byly dobře vyživené, že by byly zdravé, aktivní, akční a štíhlé. Je tady skupina lidí, která se fakt snaží, z mého pohledu někdy extrémně moc se snaží a hodně na to dbá, ty děti jsou pod obrovským tlakem toho, co vlastně všechno můžou a nemůžou, ale to je opravdu jen malinká část. A pak je tu velká část rodičů, která víceméně na to úplně kašle a živí děti junk foodem, protože vaření zabírá spoustu času. Něco zabaleného je podstatně jednodušší,“ říká odborník na výživu Petr Havlíček.

Výživa hyperaktivních dětí: Pozor na barvené potraviny a tyto kyseliny

Základem je komunikace s dítětem

Jak to mohou ovlivnit rodiče? „Není to jenom o tom, že dítěti budeme něco zakazovat, brát a přikazovat a lajnovat mu něco. Já si myslím, že to je o komunikaci s dítětem. My své děti kolikrát strašně moc podceňujeme. Prostě jim ty věci nevysvětlíme a zároveň nedáváme pravidla, která vyžadujeme. A hlavně my sami si je nedovedeme dát a nedovedeme je naplňovat,“ říká Petr Havlíček. 

Nedostatek času

„Je to i nedostatkem času. Pro rodiče je jednodušší strčit dítěti do aktovky zabalenou sušenku, která se navíc tváří zdravě, než vzít dobrý rohlík nebo kvalitní chleba, namazat ho, protože na to už musím myslet, musím máslo vyndat z ledničky, pak mu tam dát kousek šunky, nakrájet zeleninu… Řekněme si na rovinu, že prostě na to spousta rodičů už čas a trpělivost nemá,“ vysvětluje odborník.

Jaké nešvary rodiče dělají? Jak se liší stravování dospělého a dítěte? Podívejte se na první díl rozhovoru s Petrem Havlíčkem v pořadu Restart časopisu Dieta.

Jak si užít (a přežít) vaření s dětmi? Stačí znát tyhle triky!

Témata: Výživa a stravování, Jídelníček, Rodiče, Děti a jídlo, Dětský jídelníček, Dětská obezita, Kašel, Vaření pro rodinu, odborník, Junk, Část rodičů, Food, Petr Havlíček, Vid, Restart časopisu Dieta, Děti, Výživa, Hana Reinders Mašlíková, Velká část, Léky na kašel a odkašlávání na Heureka.cz