Maminka.czPodcasty

VIDEO: Pleť v těhotenství: Nic moc, ale místo vlasů bude hříva. Jak to vidí dermatoložka?

Tereza Víchová 26.  8.  2021
Pigmentové skvrny a vyrážky, ale krásná hustá hříva vlasů. Na prevenci vzniku strií platí více než drahé krémy masáž teplou a studenou vodou. A omladit pleť si můžete nechat směle už v těhotenství, protože s miminkem už na to nějakou dobu čas nebude. Co všechno byste měla vědět, shrnuje videorozhovor s dermatoložkou.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Těhotenství vás změní. Ale jen načas

Hlásí se třeba pigmentovými skvrnami nebo projevy akné. Pleť v těhotenství si „dělá, co chce” a obvykle ženy příliš nezkrásní. 

„Na pleť působí všechny hormonální a imunologické změny, ale u většiny žen jsou fyziologické a je třeba říct, že časem vymizí,” uklidňuje nastávající maminky dermatoložka Edita Jatšová z Laserového centra Anděl. Takže až vás patřičně vyděsí třeba tzv. „těhotenská maska”, berte ji jako něco přechodného.

„U třetiny žen nějaké změny mohou přetrvávat i po porodu, ale vše se dá později řešit za pomoci laseru nebo pulzního světla,” popisuje lékařka.

Ručně vyráběný krém? Často na sebe mažete i spory plísní, říká vývojářka kosmetiky

Základ není drahý krém

Aby byla pleť co nejhezčí a eventuelní následky těhotenství co nejmenší, nemusíte rozbíjet prasátko a kupovat speciální přípravky či krémy. Základ je prostý:

„Hlavně by se těhotné měly vyhýbat sluníčku a důsledně používat sunblock přípravky hlavně na obličej,” doporučuje Edita Jatšová. „Nejsem fanda drahé a ‚zázračné' kosmetiky. Doufat v to, že se vzácné složky nějakého krému dostanou opravdu hluboko do pokožky a stav pleti dramaticky změní, je pro mě spíše Science Fiction.”

Co platí na strie?

Podle dermatoložky je zásadní prevence. 

„Pokud měla strie maminka a babička, je jasné, že je o pleť třeba pečovat ještě pečlivěji, genetika je neúprosná,” upozorňuje Edita Jatšová. A její hlavní tip je ovlivnit prokrvení. Jako nejúčinnější tedy vidí střídání teplé a studené vody v masážích. Pokud už problém nastane a strie se na těle objeví, může jim pomoci odborný zásah dermatologa po porodu. Laser je bezpečný a jeho účinků se dá využít, i když maminka kojí.

Těhotenské požitky: Kávu si zakažte, po čokoládě bude dítě pozitivně naladěné

Ach, ta hříva

Jak těhotenství pleti krásu spíše trochu ubírá, o to více si užijete husté vlasy.

„V těhotenství jsou vlasy krásné díky hormonům. Vlasy se déle vyskytují v tzv. růstové fázi. Po porodu nastane fáze klidová, kdy vlivem stresu a dalších faktorů vlasy přejdou do fáze výpadu. Běžné je, že denně vypadne 200300 vlasů. Jen pokud to trvá déle než 15 měsíců, je třeba řešit vše už s odborníkem,” objasňuje Edita Jatšová.

Jaké další tipy a souvislosti k pleti v těhotenství dermatoložka prozradila? A dá se podle toho, jak vypadáte, poznat, jestli čekáte kluka, nebo holčičku? Podívejte se na video.

Témata: Podcasty, Těhotenství, Video, Mateřství, Jen pro maminku, Krása, pleť, Strie, Dermatoložka, Science Fiction, Masáž, Krém, Edita Jatšová, Hříva, Vid, Prasátko, Vlasy, Prevence, Laserové centrum Anděl