Maminka.czRecepty

VIDEO: Potřebujete pohoštění za pár minut? Vyzkoušejte slaný dort z tortill se špenátovou omáčkou

Simona Formánková 31.  7.  2021
Tuto slanou verzi dortu možná znáte v kombinaci s palačinkami. Ty se ale musí předem usmažit. Pokud si chcete práci trochu usnadnit, skvěle k tomu poslouží pšeničné tortilly. Přestože jsou nejčastěji používané hlavně v mexické kuchyni, v tomto případě nám palačinky skvěle nahradí.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Hotové pšeničné tortilly seženete téměř v každé prodejně potravin. V tomto případě je důležité, aby jejich velikost odpovídala velikosti formy, ve které budete dort péct. Díky tomu, že se prodávají v několika velikostech, neměl by to být velký problém. 

Suroviny:

  • 8 ks pšeničných tortill (průměr 16 cm)
  • 250 g mraženého sekaného špenátu
  • 70 ml mléka
  • 1 rajče
  • 100 g mozarelly
  • 80 g cheddaru
  • sůl a pepř 

Postup:

V hrnci rozehřejte mražený špenát a podlijte mlékem. Dortovou formu podložte pečicím papírem, aby se vám hotový dort lépe vyklápěl. Tortillami vyskládejte formu – ideálně jednu na dno a poloviny postavte po krajích. Seřízněte nožem tak, aby do formy hezky pasovaly a nevykukovaly po krajích. 

Špenát v hrnci osolte a opepřete, případně přidejte prolisovaný česnek. Částí špenátové směsi pokryjte dno, na to přidejte plátky mozzarelly, rajčat, nastrouhaný cheddar a přikryjte tortillou. Tento proces opakujte, dokud nebude forma plná po okraj (ve stylu vrstvení lasagní). Ideální je alespoň pět pater. 

V poslední vrstvě vynechejte špenátovou směs. Přidejte pouze sýr a rajčata. Špenát by v troubě ztmavl a dort by byl nevzhledný. Před vložením do trouby zakápněte vršek dortu ještě olivovým olejem. Pečte v předehřáté troubě na 200 °C asi 20 minut do zlatova. 

Využijte přebytky zeleniny do skvělé polévky: Letní italská minestrone bude chutnat všem
VIDEO: Kapustová sekaná. I neoblíbená zelenina může skvěle chutnat
Témata: Recepty, Video, Vaření, Video recept, Slaný, Mall.tv, špenát, sekaná, dort, Omáčka, Forma, Pohoštění, Sla, Rajče, Vid, Palačinka, Tortilla