Maminka.czMaminka v porodnici

VIDEO: Přenášení v těhotenství. Jaká jsou rizika a kdy se porod vyvolává?

Podle statistik jen 4 % žen porodí přesně v termínu. Primář příbramské porodnice Petr Chudáček vysvětluje, kdy a proč se hovoří o přenášení a co všechno se zvažuje a zjišťuje před vyvoláváním porodu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„Indukci porodu kvůli přenášení provádíme v 41+5, nebo 41+6 týdnu těhotenství. Říká se, že pacientka by měla porodit do 42. ukončeného týdne. Protože indukce může jeden až dva dny trvat, tak s tím začínáme den dva před termínem, respektive před těmi dvěma týdny. Takže dva týdny je přenášení,“ vysvětluje primář příbramské porodnice MUDr. Petr Chudáček.

Maminky v diskusních často rozebírají, jestli je vyvolávání nutné a kdy počkat. Primář potvrzuje, že ženy často licitují o dny i o půl dny, kdy mají přijít k indukci. A proč se porod vyvolává? „Je to o funkci placenty, která přece jenom jak stárne a dítě roste už má poměrně velké nároky na spotřebu kyslíku.“ Svou roli hraje i vaskularizace placenty, objevují se tam infarkty. U pacientky, která je starší, do určité míry riziková, plod je menší, tak se vyplatí vyvolat porod už v termínu a nečekat. Primář objasňuje důvod: „Protože zásoby placenty se zmenší a je mnohem větší pravděpodobnost, že to skončí císařským řezem, protože to tomu plodu nebude stačit, takže tam je potřeba uvažovat dopředu. Někdy to ty pacientky nechápou, chtějí to v podstatě hrotit do 42+0 a dřív prostě nepřijdou, ale myslím si, že ta data spíš nasvědčují tomu, že by se mohlo začít o něco dřív.“

Maminka v porodnici Příbram: Individualizovaná péče, vaginální porody po císařských řezech, stravování formou bufetu

Rizika pro dítě

Primář argumentuje i skandinávskou studií: „Vzpomínám si, že se dělala velká studie v několika zemích, kde se právě uvažovalo, že se nebude dělat indukce a bude se čekat. Nicméně skončila, protože tam bylo několik mrtvých plodů. Vlastně taková studie se nedá provádět. Plody byly už v tom 41. týdnu ve 40 plus a tím to skončilo.“ Studia měla sloužit jako nástroj pro porodníky, kterým řekne ano, je to bezpečné, ženy můžou přenášet, nebo nemůžou. „A ta studie skončila předčasně. Tam pak už nemůžete té pacientce dát vybrat, prostě to je neetické. Když víte, že to dítě může zemřít,“ vysvětluje.

Kontrola a posouzení v rukou odborníků

Proto je velmi důležité, aby nastávající maminky absolvovaly kontroly. Lékař zkontroluje například kvalitu funkce placenty, velikosti plodu, množství plodové vody. Také se mohou odhalit infarkty placenty. Co se týče kontrol těhotných, primář Chudáček doporučuje: „Měla by se provést check-in kontrola, měl by se provést ultrazvukové vyšetření s  flowmetrií. A pak by měla žena naslouchat názorům odborníků a domluvit se společně na nějakém postupu.“ Samozřejmě u žen, které rodí podruhé, potřetí se dá čekat, že to půjde líp. „U prvorodiček s uzavřeným, tuhým děložním hrdlem, si častěji říkáme, že asi počkáme nějaký den, aby ta indukce skončila úspěšně a neskončila třeba zbytečným císařským řezem, protože to nepůjde,“ uzavírá primář Chudáček.

VIDEO: Vyvolávaný porod: Jaké metody se používají a jak je to s bolestí?

Maminka v porodnici

Vydáváme se za vás do porodnic celé České republiky, natáčíme tu videa, abyste viděli realitu, ptáme se na všechno, co vás zajímá. S námi si vyberete tu nejlepší porodnici.

Témata: Těhotenství, Porod, Maminka v porodnici, Nejlepší video, vyvolávaný porod, Placenta, Příbram, Petr Chudáček, Plod, Bufet, Primář, Pacientka, Vyvolávání, Vid, Přenášení, Indukce, Check-in