Maminka.czBatole

VIDEO: Proč jsou protisměrné sedačky bezpečnější

Iva Endrychová 7.  3.  2016
Moderní autosedačky umožňují upevnit dětské autosedačky v protisměru až do čtyř let věku dítěte. Testy ukazují, že je to bezpečnější.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nová norma i-Size ukládá povinnost, že děti do 15 měsíců musí sedět proti směru jízdy. Na trhu jsou však sedačky, které umožňují protisměrné usazení sedačky až do čtyř let věku dítěte. Kvůli tomu, že děti do čtyř let mají vůči tělu velkou a těžkou hlavu. Podle mnoha testů je proto při nárazu bezpečnější, pokud sedí v protisměru. „Při nárazu se tak může natáhnout, v horším případě přerušit mícha,“ uvedl pro web iDnes.cz jednatel firmy, která dováží skandinávské autosedačky Klippan Karel Sekereš.

Ostatně samy se můžete podívat na testy jak to funguje: 

Je samozřejmostí, že v protisměru jezdí nejmenší děti v takzvaných vajíčkách. Povinnost užívat sedačku mají děti do 12 let nebo do té doby, než dorostou na výšku 150 centimetrů. 

Jedna věc je ale norma a druhá je zkušenost maminek. Bezpečnost sice především, ale i pro dítě je lepší, pokud na řídící maminku vidí. Navíc mnoha dětem se může při jízdě v protisměru dělat špatně. Uvidíme, zda na to výrobci autosedaček vezmou ohled. 

Pokud aktuálně vybíráte autosedačku, podívejte se, které prošly testem ADACu a které propadly. 

TEST AUTOSEDAČEK 2015: Třetina jich neprošla
Témata: Děti, Video, Předškolák, Rodina, Novorozenec, Školák, Batole, Praktické rady, Kojenec, Testy a kvízy, Jen pro tatínka, Protisměr, IDnes, Vid, Sed, Ford, ADAC, Jednatel