Maminka.czVideo recept

VIDEO RECEPT: Lehké tiramisu jako dokonalý dezert ke kávičce. Zvládnete ho i bez vajec

len 14.  1.  2023
Takzvaný italský dort si prostě zamilujete! Náš recept je lehký, rychlý a neobsahuje žádná vejce, to je fajn nejen pro alergiky, ale navíc i ušetříte. Zkuste si tiramisu připravit ke svému espressu a nebudete už chtít jiný.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Tento tradiční italský dezert dobyl svět. Tiramisu znamená v překladu něco jako „zvedni mě“, „rozvesel mě“, „povzbuď mě“. A věřte, že svému jménu dostojí! A to i v případě, že vynecháte likér. Vždyť i někteří italští patrioti připravují tiramisu bez alkoholu. Kávu by tedy asi nenahrazovali, ale pokud se vám u dětí nepozdává, zkuste ji nahradit kávovinou nebo meltou. 

Doporučujeme připravit tiramisu několik hodin dopředu, ať se v lednici pěkně odleží, klidně i přes noc. Pak už jen zbývá výzva dostat ho v úhledné kostce z formy. Nebo tuhle výzvu obejděte a připravte ho rovnou do skleniček či mističek. 

Suroviny:

250 ml šlehačky
1 balení hořké čokolády
3 lžíce kakaa
1 šálek černé kávy
500 g mascarpone
400 g dortových oplatků
30 ml likéru (lze vynechat, i tak je dezert chutný)
150 g cukru

Postup:

  1. Do vlažné kávy vlijte likér (lze vynechat). Do směsi jeden po druhém rychle namáčejte piškoty a vyrovnávejte je těsně vedle sebe do obdélníkové zapékací misky nebo alobalové misky na grilování.
  2. Krém připravte smícháním dotuha vyšlehané oslazené šlehačky s mascarpone.
  3. Vrstvěte piškoty, krém a piškoty. Můžete prosypat čokoládou nebo pocákat rozehřátou nutellou. Končete vrstvou krému, tu bohatě posypejte kakaem. 
  4. Nechte cca 5 hodin rozležet v lednici.
VIDEO RECEPT: Lahodné míša řezy, na které potřebujete jen dvě vejce. A nemusíte šlehat bílky!
RECEPT: Rýžový nákyp třikrát jinak. S jablky, meruňkami nebo švestkovou omáčkou
Témata: Video, Recepty, Děti a jídlo, Video recept, Cukr, Vaření pro rodinu, dezert, dort, Šlehačka, Tiramisu, Alo, Piškot, Alergik, Vejce, Recept, Espresso, Likér, Vid