Maminka.czVideo recept

VIDEO RECEPT: Ty nejlepší buřty na pivu!

len 17.  3.  2023
Ideálně by to mělo znít „špekáčky na pivu“, protože špekáček je jediný buřt, který má normou dané složení. Všechny ostatní produkty nazvané buřty, buřtíky, vuřtíky a podobně tyto normy plnit nemusí, takže teoreticky nemusí obsahovat vůbec žádné maso. A protože láska k uzeninám k českému národu tak nějak patří, neměli bychom výběr těch kvalitních zanedbat. Á propos: té trochy piva se u mladších strávníků nebojte, během vaření se alkohol vypaří.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jak vybrat správný špekáček?

Složení pravého špekáčku podléhá potravinářské vyhlášce, která udává druh masa, ze kterého je produkt vyrobený. Musí obsahovat 40 % masa a maximálně 45 % tuku. Někteří výrobci dávají masa i víc – stačí hledat, najdete je určitě i v supermarketech, většinou se tím výrobci rádi pochlubí na etiketě. Pokud tam najdete i škrob, tak ten zakázaný vyhláškou není. My ale doporučujeme platit za maso, ne za škrob!

Špekáčky se plní do vepřových nebo hovězích střívek, přičemž vepřová jsou jemnější na skus. Zakázáno je u nich použití strojně odděleného masa, tzv. separátu, takže nebudou obsahovat zbytky masa a kůží.

Suroviny:

8 ks buřtů
2 lžíce hořčice
3 červené cibule
200 g anglické slaniny v celku
1 lžíce sádla
2 stroužky česneku
2 chilli papričky (u dětí raději vynechte)
1 lžička sladké papriky
400 g oloupaných rajčat
sůl
pepř mletý
250 ml piva – černého

POSTUP:

  1. Špekáčky oloupejte a podélně rozkrojte. Potřete hořčicí a poklaďte plátky cibule a slaniny.
  2. V pekáčku na rozehřátém sádle orestujte zbylou slaninu a cibuli, přidejte nasekaný česnek, nakrájené chilli papričky, sladkou papriku, zbytek hořčice a rajčata.
  3. Vše orestujte. Vložte buřty, osolte, opepřete a zalijte pivem, přiklopte a v troubě rozehřáté na 200 °C pečte 15 minut. Po 15 minutách odklopte a 15 minut dopékejte.

Recept pro vás připravil časopis F.O.O.D. 

znáte registraci ZTS?

Pokud si chcete dopřát ještě kvalitnější variantu uzenin, existují také špekáčky s označením „zaručená tradiční specialita“. Tyto zemědělské produkty se vyrábějí tradičními metodami více než 30 let. V obchodě je poznáte podle kulatého žluto-modrého loga Evropské unie na obalu. U nebalených bývá toto logo umístěno v blízkosti zboží. Mají vyšší celkový podíl masa s přidáním vepřové slaniny a dost často bývají spojené šňůrkami (kdežto ty levnější kovovými sponami).

Klepněte pro větší obrázek

VIDEO RECEPT na sekanou, která nikdy nepraskne
RECEPT: Prezidentské řízky z jednoho pekáče

Témata: Recepty, Výživa a stravování, Jídelníček, Časopis F.O.O.D., Vaření, Video recept, Vaření pro rodinu, Nejlepší video, Alkohol, suroviny, Maso, Uzeniny, Buřt, Český národ, Láska, Evropská unie, Vid, Recept, Špekáček, Pivo