Maminka.czRecepty

VIDEO: Tahle snadná příprava chřestu vás nadchne! Skvělý tip na zdravou svačinku

Simona Formánková 3.  6.  2021
Chcete si pochutnat a zároveň udělat něco pro své zdraví? Připravte si tuto chřestovou dobrotu se surovinami, které v lednici rozhodně najdete!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Chřest, lidově též "špargl", si v posledních letech opět nachází cestu do českých kuchyní. Je oblíbený nejen pro snadnou přípravu, ale také pro své zdravotní benefity. Chřest totiž posiluje imunitu, podporuje trávení a působí protizánětlivě. Vyzkoušejte tento recept, na který vám postačí pár základních surovin. 

Suroviny:

  • 5 ks bílého chřestu
  • vajíčka
  • máslo (ideálně přepuštěné)
  • petrželka / medvědí česnek
  • šunka (ideálně sušší, pečená)
  • sůl
  • bílé víno

Postup:

Bílý chřest je potřeba vždy nejdřív očistit a oloupat. Odlomte nejtvrdší část stonku a zbytek směrem od hlavičky škrabkou oloupejte. Dejte vařit vodu na vajíčka a do druhého hrnce vodu na chřest. Vodu na chřest osolte a zalijte trochou bílého vína. 

Jakmile se voda na vajíčka začne vařit, vložte je opatrně pomocí lžíce dovnitř. Vajíčka vařte 7–8 minut, záleží na velikosti. Jakmile začne vřít voda ve vedlejším hrnci, dejte vařit i chřest. Stonky potřebují zhruba 7 minut varu, aby byly al dente. Po uvaření vajíčka i chřest vložte do ledové vody.

Mezitím si připravte omáčku. Nakrájejte si petrželku nebo medvědí česnek na drobno. Rozehřejte pánev, vložte silnější plátek másla, a jakmile se začne rozpouštět, přidejte nakrájenou petrželku. Navrch naskládejte plátky šunky a nechte ji opéct. 

K prohřáté šunce dejte i zchladlý chřest a přidejte i mletý pepř dle chuti. Po prohřátí můžete servírovat. 

Tvrdé konce ani slupky nevyhazujte. Můžete je využít například na vynikající chřestovou polévku. 

Chřestové tagliatelle s mandlemi a chilli. Způsob, jak začít zbožňovat bílý chřest!
Chřestová sezóna je tu! Připravte si lahodné chřestové risotto
Témata: Zdraví, Recepty, jídlo, Vaření, Video recept, Vaření pro rodinu, Mall.tv, Surovina, Petržel, Šunka, Vajíčko, Tagliatelle, Vid, Chřest, Svačinka, Máslo, Voda, Tip, Zdraví na Heureka.cz

Video