Maminka.czPodcasty

VIDEO: Těhotenské prohlídky: Proč s tou první počkat až na 8. týden a musíte na nějaké vyšetření povinně?

Tereza Víchová 17.  11.  2021
První čárkou na těhotenském testu to začíná. Další týdny a měsíce vás čeká spousta vyšetření a prohlídek. Jasno v nich v našem videu dělá porodní asistentka a psycholožka Kristina Zemánková. Dozvíte se také, že ne všechny musíte nutně absolvovat a jak je to s péčí pár týdnů před porodem.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Poprvé... nic neuspěchejte

„V dnešní době je tendence chodit co nejdřív po pozitivním těhotenském testu k lékaři, aby vše potvrdil. Většina maminek chce vidět na ultrazvuku důkaz, že tu miminko opravdu je,“ usmívá se Kristina Zemánková. „Nepovažuji to ale za úplně šťastné, protože tělo se řídí přírodními zákony a je tu stále poměrně velká pravděpodobnost, že těhotenství nemusí prosperovat.“

Vlastně je to jednoduché: Z „miminka“ se stane o pár dní opožděná menstruace, protože potrat především v rané fázi zažije podle statistik každá třetí žena. Podle Kristiny Zemánkové k němu nejčastěji dojde do 8. týdne. A právě proto se vyplatí spíš vyčkat až do téhle doby, ubránit se tak případnému většímu zklamání a důvěřovat svému tělu. 

8.10. týden prozradí nejpřesnější termín porodu

„Právě po osmém týdnu se také nejlépe odhaduje stáří těhotenství a termín porodu,“ upřesňuje Kristina Zemánková. „Jinak se péče o těhotnou liší lékař od lékaře. Na mnoha místech začíná až po prvním trimestru, do té doby se ženě po potvrzení těhotenství jen změří tlak a kontroluje váha,“ říká Kristina Zemánková. Svůj „doklad“, tedy těhotenskou průkazku, tak získají nastávající maminky až kolem 12. těhotenského týdne.

Nepodceňujte prevenci u gynekologa! Jaká vyšetření byste měla podstoupit?

Nemusíte nikam, vyhodnoťte to sama

Na otázku, zda musíte absolvovat všechna vyšetření v těhotenství, je jasná odpověď: Všechna jsou pouze doporučená Českou gynekologicko porodnickou společností, povinnost nemáte žádnou.

„Je třeba se ptát sama sebe: Co vyšetření přinese za informaci a k čemu ji potřebuji,“ vysvětluje Kristina Zemánková. „Nikde ale není zákon, který by nějaké vyšetření přikazoval.“

Diskutabilní je třeba glukózový toleranční test, který je pro tělo těhotné velkou zátěží a v mnoha zemích se doporučuje jen vybraným ženám.

Co vám může o miminku říct prvotrimestrální screening a „velký“ ultrazvuk? Dělá se na každé kontrole ultrazvuk a vaginální vyšetření? A jak je to s péčí těsně před porodem? Vše se dozvíte ve videu a nebo si rozhovor poslechněte na Spotify či Apple Podcasts.

Témata: Podcasty, Těhotenství, Porod, Od těhotenství k porodu, Gynekologie a porodnictví (poradna), Těhotenský test, Apple, Kristina Zemánková, Kristin Zemánková, Vid, Prohlídka, Spotify, Psycholožka, Zklamání, Péče, Vyšetření, Lékař, Těhotenské testy na Heureka.cz