Maminka.czSport

Video: V kolika letech je bezpečné jezdit s dítětem na kole? Je lepší cyklosedačka nebo vozík?

Simona Procházková 20.  6.  2021
Jak staré dítko můžete již vzít s sebou na kolo? A je lepší dát ho do vozíku nebo použít cyklosedačku? Podívejte se na video, dozvíte se vše potřebné.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Obecně se doporučuje vozit dítě na kole v sedačce od chvíle, když už umí a vydrží sedět samo a bezpečně drží hlavičku, což je zhruba ve věku 18 měsíců. Myslete ale na to, že je to velmi individuální a záleží na úrovni psychomotorického vývoje potomka.

VIDEO: V kolika letech je bezpečné cestovat s dítětem na kole?

Přívěs (vozík) za kolo nebo cyklosedačka, umístěná buď vzadu nebo vpředu na kole? Každá varianta má své klady i zápory. Přívěs je dobrou volbou pro malé děti, které ještě samy nesedí nebo pro dva lehčí sourozence. Je pohodlný a chrání dítě před větrem a deštěm, je ale cenově náročnější a dítě nemáte pod dohledem.

Dětská cyklosedačka umístěná vzadu na kole je pohodlná pro dítě i jezdce, hodí se na delší cesty, má vyšší opěrku hlavy a zpravidla větší nosnost, než sedačka umístěná vpředu. U zadní sedačky ale nemáte přehled, co dítě dělá a ratolest má omezený výhled. Mezi negativa patří také horší stabilita kola.

Cyklosedačka vpředu je pro dítě méně komfortní, má ale lepší výhled a snadněji ho do sedačky usadíte a zase vysadíte. Během jízdy neztrácíte aktivní kontakt. Přední sedačka se hodí spíše na kratší vzdálenosti, počítejte s horší ovladatelností kola.

Pro kterou variantu se rozhodnout? V čem spočívají hlavní benefity? Jaká výbava by u žádné z možností neměla chybět? A kdy už s dítětem ve vozíku nebo cyklosedačce nejezdit? Vše se dozvíte ve videu.

Koloběžky jsou in! Jak vybrat tu nejlepší pro vaše dítě?
Jak vybrat kolo pro dítě? Pozornost věnujte hlavně správné velikosti
10 zásad pro plánování cyklovýletů s dětmi
Témata: Zdraví, Děti, Video, Sport, kolika, Volný čas, letec, Dětské kolo, Výbava, Sedačka, Vid, Volby, Vozík, Přívěs, Kolo, Výhled, Zdraví na Heureka.cz