Maminka.czNovorozenec

Zásady správné manipulace se spokojeným miminkem

Martina Machová 16.  2.  2017
Manipulace s malým miminkem má svá pravidla. Pokud je dlouhodobě nerespektujete, můžete své děťátko nevědomky poškozovat. Podívejte se na VIDEO, jak na to.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Každé miminko je v bříšku do „Účka“

Každé miminko v bříšku je schoulené přibližně do tvaru písmene „U“. Typicky esovitého zakřivení páteře potom dosahuje až v období lezení. I proto bychom s malými miminky, která ještě nelezou, měli manipulovat v polohách, jež tuto skutečnost i další odlišnosti nezralého pohybového aparátu respektují.

Asi nejznámější je tzv. klubíčko, to si miminko intuitivně spojuje s pocitem bezpečí a jistoty – v klubíčku dítko snáze uklidníme, ukonejšíme, cítí naší blízkost, vůni, teplo a slyší tichý tlukot srdce. I zvídavý mrňousek může být v klubíčku spokojený; z vyvýšeného klubíčka má rozhled a zároveň jste v těsném kontaktu.

Když se miminku něco nelíbí, dát to jasně najevo

Všimněte si, jak malé mrně reaguje, když se mu něco opravdu nelíbí. Křičí, je napružené a natažené jako provázek, prohýbá se jako luk dozadu. Tento model však může fungovat i obráceně! Polohovou nejistotou lze u dítka vyvolávat negativní reakce! I když je pravdou, že po čase si i maličký capart zvykne, že s ním rodiče manipulují hůř, než kočka s koťaty a přestane to řešit, což se bohužel nedá říci o jeho pohybovém aparátu.

6 věcí, kterým rodiče často škodí pohybovému vývoji dětí

 

Témata: Zdraví, Děti, Video, Časopis Maminka, Novorozenec, Batole, Kojenec, Miminko, Praktické rady, Pohybový aparát, Odlišnost, Prudký pohyb, Capart, Svislá poloha, Negativní reakce, Tlukot, Manipulace, Klubíčko, Malé mrně, Kočka, Český lékař, Provázek, Velká hlavička, Mimi, Zdraví na Heureka.cz