Maminka.czŽivoty slavných

VIDEO: Životy slavných: Neobyčejná panovnice a katolická legenda Isabela Kastilská

Kristýna Juřicová 5.  1.  2022
Premiéra pořadu o životních osudech významných žen a mužů, který vzniká na Mall TV pod taktovkou Pavla Zuny. Na jeho tvorbě se podílejí autoři populárního pořadu Slavné dny. Skvělá pomůcka k domácí výuce dějepisu, co říkáte? Dnes si připomeneme katolickou legendu a výjimečnou panovnici Isabelu Kastilskou.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Kousek historie

Od roku 711 obývali Pyrenejský poloostrov Maurové - Arabové ze severní Afriky. Poté následovala dlouhá léta bojů. 

V roce 1482 Španělé proti Maurům dobývali postupně jedno město za druhým a až v roce 1491 pak začalo teprve samotné obléhání Granady, kde sídlil tehdejší vládce emirátu Mohamed XII. Ten musel slíbit, že za dva měsíce odevzdá město do rukou katolíků a výměnou za to budou moci muslimové žít ve městě svobodně jako doposud za vlády Mohameda.

Základy Španělska

Město se odevzdalo do rukou Ferdinanda Aragonského a Isabely Kastilské. Tento manželský pár položil svým sňatkem základ ke sjednocení Španělska.

Isabela se narodila v roce 1451. Její otec byl Jan II., který ale bohužel zemřel, když jí byly tři roky a na jeho trůn nastoupil nevlastní bratr Jindřich IV. Isabela se později po bojích o trůn a moc stala vládkyní v Kastilii a její muž, Ferdinand II. zase v Aragonu. A tak se dvě nejmocnější říše na Pyrenejském poloostrově propojily. Vznikly tak základy jednotného Španělska.

Správná vládkyně

Isabela za své vlády snížila kriminalitu a jako první zavedla policii, která spadala přímo pod vliv koruny a prosadila si také peněžní reformu, při níž vrátila spoustu nevýhodně rozprodaných nebo pronajatých statků do královského vlastnictví. 

Co se víry týče - manželé se zaměřovali na vyznání víry muslimských a židovských obyvatel, chtěli totiž aby přešli na katolickou víru. Ten, kdo novou víru nepřijal, byl vyhnán. Mimo jiné měla panovnice společně s Kryštofem Kolumbem také zásluhu na hledání kratší cesty do Indie.

Rodina Isabely Kastilské

Isabele Kastilské v roce 1497 zemřel jediný syn Jan, který byl následovníkem trůnu, a aby toho nebylo málo, o rok později, v roce 1498, přišla i o nejstarší dceru Isabelu. Její třetí dítě - dcera Jana - trpěla duševním onemocněním. Díky této nemoci vstoupila do dějin jako Jana Šílená. Poslední její dcera z celkem pěti dětí se v roce 1509 stala první ze šesti žen anglického Jindřicha VIII. 

Další osudy slavných vládců či zásadní historické momenty najdete na Mall.tv v pořadu Životy slavných.

VIDEO: Životy slavných: Relikviář – druhý nejcennější český poklad
Životy slavných: Astrologický génius Tycho Brahe
VIDEO: Životy slavných: Marie Antoinetta a Velká francouzská revoluce
Témata: Životy slavných, Domácí škola, Vzdělání, pořad, Střední škola, revoluce, Historie, Škola on line, Indie, Dějepis, Domácí výuka, Legenda, Isabela, Sla, Živo, Isa, Severní Afrika, Španělsko, Vid, Mall TV, Jan, Policie, Výuka dějepisu, Pavel Zuna, Mohamed