Maminka.czŽivoty slavných

VIDEO: Životy slavných: Od nehody po nejslavnější ženu světa. Život Fridy Kahlo

Kristýna Juřicová 17.  9.  2021
Premiéra pořadu o životních osudech významných žen a mužů, který vzniká na Mall.tv pod taktovkou Pavla Zuny. Na jeho tvorbě se podílejí autoři populárního pořadu Slavné dny. Skvělá pomůcka k domácí výuce dějepisu, co říkáte? V dnešním díle se podíváme na osud jedné ženy, která málem přišla o život, ale o pár let později se stala světovou malířkou.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Frida se narodila roce 1907  v Coyoacánu, malé mexické vesničce a své studium směřovala k povolání lékařky. Právě dne 17. září se jí stala ona nehoda – zlomená páteř na třech místech, jedenáctkrát přeražená noha a skrz na skrz jí projela železná tyč pánví. Stalo se tak, když autobus předjížděl tramvaj, což se, jak už víme, nepovedlo a skončilo to katastroficky.

Na lůžku se Frida poprvé setká s otcovými olejovými barvami a dokonce dostává i speciálně upravený stojan, který může používat v leže. Nad plátno si připevnila zrcátko, a tak vznikly první z jejích více než padesáti autoportrétů.

V roce 1910 Mexiko ovlivnila Mexická revoluce a marxismus byl tehdy jejím jasným řešením. Na jednom z mnoha stranických večírků se Frida setkává s Diegem Riverou, úspěšným umělcem. Zanedlouho se stává jeho ženou, ale do idylického uměleckého vztahu to má opravdu daleko. V roce 1930 River dostává pracovní nabídku v San Francisku a zde Frida poprvé také vystaví svůj obraz. Jenže ona zde není šťastná a chce se vrátit zpět do Mexika. Zanedlouho se sem pár stěhuje do dvou domů a žije oddělený život. Nyní nastává ten čas, kdy se Frida malbě věnuje opravdu intenzivně.

Mezi lety 1937–1939 se seznamuje s významným francouzským surrealistou Andrém Bretonem, který jí pomohl zařídit první vlastní výstavu na Manhattanu. Záhy po 2. světové válce kupuje jeden z jejích obrazů světoznámé muzeum v Louvru. A tak se stává Frida známá i v Evropě.

V roce 1953 ji čeká první vlastní výstava také v rodné zemi. Expozice pro ni má obrovský význam a i přes zdravotní komplikace, kterými trpí celý život, si výstavu náramně užije.

Další zajímavé osobnosti si můžete připomenout na Mall.tv v pořadu Životy slavných.

Životy slavných: Apačský náčelník Geronimo, jméno, kterého se bál každý Mexičan i Američan
VIDEO: Životy slavných: Záhadná smrt Marilyn Monroe
Témata: Životy slavných, Zrcátko, Vzdělání, pořad, Historie, Škola on line, Dějepis, Malíř, Nehoda, Ze světa, Sla, Frida, Mexiko, Frida Kahlo, Živo, Pavel Zuna, Vid, Směr, Louvre, Žena světa, Slavná dna, Malířka, Evropa, Manhattan, San Francisco