Maminka.czŽivoty slavných

VIDEO: Životy slavných: Rocková legenda Freddie Mercury

Kristýna Juřicová 24.  11.  2021
Premiéra pořadu o životních osudech významných žen a mužů, který vzniká na Mall TV pod taktovkou Pavla Zuny. Na jeho tvorbě se podílejí autoři populárního pořadu Slavné dny. Skvělá pomůcka k domácí výuce dějepisu, co říkáte? Právě letos je tomu 30 let od odchodu rockové legendy, Freddieho Mercuryho a my si připomeneme jeho život a slavné začátky s kapelou Queen.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Dětství a studium

Freddie byl už od mala trochu jiný, než by jeho rodiče očekávali. Narodil se v Zanzibaru jako Farrokh Bulsara v roce 1946. Jeho rodiče ho poslali v 8 letech do internátní školy v Indii britského typu, kde se naučil zpívat, hrát na kytaru či piano a snažil se co nejvíce pilovat anglický jazyk. Zde si také začal říkat Freddie a poprvé založil dětskou kapelu.

Po ukončení školy se vrátil zpět za rodinou do Zanzibaru, kde ale v roce 1964 propukla revoluce, a tak se celá rodina odstěhovala do Londýna. Farrokh v Londýně studoval umění a design a po večerech zkoušel vystupovat s různými kapelami.

Queen

První úspěch přichází až tehdy, kdy potkává astrofyzika Briana Maye (kytaristu), Rogera Taylora (bubeníka) a Johna Deacona (baskytarista) a tvoří skupinu Queen, která prorazí až třetím albem. Jako rocková kapela dosáhne na druhé místo britského žebříčku. Avšak jejich výstřední styl, který dokazuje píseň Bohemian Rhapsody, se tehdy vymykal vkusu producentů.

Nemoc

Queen se stává nezapomenutelnou skupinou, která vyprodává koncerty a jeden takový, který se uskutečnil v londýnském stadionu Wembley, vyrazí každému dech. Tento charitativní koncert pro podporu Afriky, zvaný Live Aid se živě přenášel do 65 zemí světa a vystoupili zde největší světové kapely. Avšak vystoupení kapely Queen a Freddieho se stane nejlepším rockovým vystoupením v historii. 

V té době se už necítí fyzicky a ani zdravotně nejlíp. Začíná se mluvit o nemoci AIDS, která se šíří hlavně u homosexuálů. Freddie s testy na HIV čeká až do roku 1987, kdy se jeho předtuchy o nemoci potvrdí. Slabý Freddie 23. listopadu vydává prohlášení o své nemoci a 24. listopadu, ve 45 letech, podléhá zápalu plic, způsobenému nemocí AIDS.

Další osudy legend sledujte na Mall.tv v pořadu Životy slavných.

VIDEO: Životy slavných: Howard Hughes – i s nemocí dobyl Hollywood
VIDEO: Životy slavných: Tragický osud Milana Rastislava Štefánika. Nehodil se do party tatíčka Masaryka?
Témata: Životy slavných, Nemoc, Vzdělání, pořad, kapela, Historie, zpěvák, Škola on line, hudba, Dějepis, studium, rock, Zanzibar, Ze světa, Legenda, Indie, Vid, Hugh, Slavná dna, Queen, Mall TV, Freddie Mercury, Sla, Freddie, Živo