Maminka.czŽivoty slavných

VIDEO: Životy slavných: Tragický osud Milana Rastislava Štefánika. Nehodil se do party tatíčka Masaryka?

Kristýna Juřicová 2.  11.  2021
Premiéra pořadu o životních osudech významných žen a mužů, který vzniká na Mall.tv pod taktovkou Pavla Zuny. Na jeho tvorbě se podílejí autoři populárního pořadu Slavné dny. Skvělá pomůcka k domácí výuce dějepisu, co říkáte? V dnešním díle si připomeneme život slavného ministra a bojovníka za svobodný stát Milana Rastislava Štefánika, nejslavnějšího muže Slovenska.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Dětství a studium

Milan se narodil v roce 1880 na Slovensku, pár kilometrů od českých hranic. Jeho dětství bylo vcelku harmonické i přesto, že vyrůstal v chudé a početné rodině. Studium ho bavilo, proto odešel po střední škole na univerzitu do Prahy. Zde vystudoval techniku a také astronomii. Byl velkým obdivovatelem Masaryka a jeho myšlenek, což se později projeví v jeho životě.

Studium astronomie jeho život poznamenalo natolik, že se po škole rozhodl vydat do Paříže k jednomu z nejslavnějších astronomů té doby, profesoru Janssenovi. V roce 1907 získá pověření od francouzského Úřadu pro navigaci, astronomii a geodézii k vyhledání vhodného místa pro založení hvězdárny v zahraničí. Milan tedy vyjíždí na zajímavá pozorování a cestuje po světě. Po návratu do Paříže získává vzácný řád Čestné legie za svou činnost v zahraničí.

1. světová válka

V roce 1914 světem už otřásá 1. světová válka a on zavádí meteorologickou leteckou službu, díky které je vyznamenán Válečným křížem. O dva roky později byla v Paříži ustanovena Československá národní rada jako centrum zahraničního odboje, kde všechny kontakty, které si Milan budoval, předal jejímu tajemníkovi Edvardu Benešovi. Beneš se v Paříži věnuje diplomatickým vztahům díky Štefánikovým kontaktům a sám Milan cestuje po světě a organizuje československé legie.

Po ukončení 1. světové války dostane při vzniku 1. republiky funkci ministra války. Na starost má zahraniční legie. S tímto postem ale spokojen není a vztah s Benešem a Masarykem je spíše studený a ne tak přátelský jako dříve. Proč? Úskalí se schovává hlavně ve vedení obranné politiky ve Francii, kdy Štefánik vyčítá Benešovi a Masarykovi, že důležité kroky, které byly podniknuty, byly proti jeho vůli. V té době totiž visel ve vzduchu neideální vztah mezi italskou a francouzskou misí.

Zločin, nebo náhoda?

Tento problém měl přiletět řešit na jaře roku 1919 do Bratislavy. Jeho cesta se ale náhle zvrtne, do své vysněné rodné země již nikdy nedoletí. Letadlo před přistáním záhadným způsobem padá k zemi. Všichni muži na palubě jsou okamžitě na místě mrtví. 

O této nešťastné nehodě panuje mnoho spekulací. Někdo tvrdí, že za to může právě Masaryk s Benešem, kdy nechali letadlo sestřelit, a jiní zase tvrdí, že šlo o technickou závadu. To je také oficiální verze nehody. Jak to ale bylo doopravdy, se už asi nikdy nedozvíme...

Více o osudech světových či českých osobností najdete na Mall.tv v pořadu Životy slavných.

VIDEO: Životy slavných: Přemysl Otakar II. Proč byl král „Železný a zlatý“ ?
Životy slavných: Franz Kafka a jeho nešťastná cesta ke slávě
Témata: Životy slavných, Vzdělání, pořad, Historie, Škola on line, politika, party, letadlo, studium, Dějepis, zločin, válka, první republika, T.G.Masaryk, Slovensko, Sla, Francie, Pavel Zuna, Živo, Vid, Slavná dna, Praha, Masaryk, Francouzsko, Part