Maminka.czŠátkování

Videonávod: Jak správně uvázat miminko do šátku a jaký šátek je vhodný

Markéta Novák Matějková 24.  4.  2017
Přemýšlíte nad tím, že si pořídíte šátek na nošení miminka, ale máte strach, že nezvládnete správný úvaz? Nebojte se, poradíme vám, jak na to.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Na brněnském veletrhu ProDítě, kde měla Maminka workshop na téma Šátkování, nám správný úvaz ukázala lektorka Majka Staňková.

Výhody šátkování

Nošení miminka v šátku má své nesporné výhody. Ovšem stejně tak se najdou odpůrci, kterým nošení nevyhovuje. Ale proč ne. Jak se říká, sto lidí – sto chutí.

Kdo však jednou šátek vyzkoušel, určitě mi dá za pravdu, že je to velmi pohodlné. A to jak pro miminko, které je v těsné blízkosti maminky, tak také pro maminku, která má díky šátku volné ruce.

To ocení zejména rodiče, kteří mají doma už starší dítko. Vzhledem k tomu, že mezi prostředním a nejmladším synem mám velmi nízký věkový rozdíl, tak si šátek nemohu vynachválit.

Ovšem chápu, že je třeba si k němu najít cestu. Kouzlu šátkování jsem totiž propadla až u druhého syna, který se narodil předčasně a úzký kontakt přímo vyžadoval. Nošení v šátku tak byla jediná možnost, jak ho mít u sebe a přitom mít volné ruce.

Je šátkování pro každého? A v čem miminko nosit?

Na co si dát pozor při správném úvazu

Majka Staňková, která mimo jiné vede kurzy šátkování, říká, že je důležité, aby byl šátek pevně dotažený a také aby děťátko mělo kolínka výš než zadeček.

Zvolit můžete úvazy podle věku dítěte. Pro nejmenší děti můžete zvolit tzv. kolébku. Od tří měsíců miminka, když už drží hlavičku, můžete přejít na tzv. kříž s kapsou, který je velmi pohodlný. Starší děti, které již při úvazu spolupracují, si můžete uvázat na záda.

Video: Jak uvázat miminko do šátku

Jaký zvolit šátek

"Je dobré používat přímo šátek určený k nošení dětí, nikoliv třeba látku ze starého přehozu nebo prostěradla," odpovídá na dotaz lektorka kurzu nošení dětí Michaela Perníková z Brány k dětem.

Jen šátek má totiž potřebnou pevnost a pružnost zároveň. Lektorka doporučuje, aby si rodiče pořídili šátek z bavlny, protože se udržuje snáze než výrobky s příměsí hedvábí či bambusu.

Podívejte se, podle čeho vybrat šátek na nošení dětí

 

A jak to máte se šátkováním vy?

Víte, jak správně obléci na podzim miminko do šátku?
Nošení dětí: Nosítko, nebo raději šátek? Jak to vidí fyzioterapeutka
Pravidla šátkování: Znáte je?
 
Témata: Video, Miminko, nošení dětí, Šátkování, Jak, UVA, Vid, Majka Staňková, Nejmladší syn, Šátek, Stanková, Mimi, Perníková, Pružnost, Michaela P, Jaký, Úzký kontakt, Nízký věk, Fyzioterapeutka, Majka, Jediná možnost