Maminka.czZdraví

Oční vady má až čtvrtina školáků. Co a kdy bychom měli hlídat?

Simona Procházková 22.  8.  2018
I když některé z nich samy vymizí, je dobré věnovat správnému vývoji zraku vašich potomků pozornost. Ten je totiž plně ukončen právě teprve v sedmém roce jejich života. Co byste měli hlídat a kdy se vydat k lékaři?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Astigmatismus, tupozrakost a dalekozrakost

Dalekozrakost, astigmatismus a tupozrakost, to jsou tři nejčastější oční vady, které trápí malé děti. Podle odhadů odborníků trpí nějakou oční vadou až čtvrtina školáků a deset procent předškoláků. Přičemž čím je dítě menší, tím složitější je vadu rozpoznat. U řady z nich proto diagnostika proběhne až po zasednutí  do školních lavic. „Zrakové funkce u novorozence nejsou vrozené, ale teprve se vyvíjejí. Dítě se jednoduše musí naučit dívat se. Kolem sedmého roku je vývoj zrakových funkcí u konce a dítě by mělo vidět stejně kvalitně jako zdravý dospělý. Proto se právě v tomto věku začnou projevovat různé refrakční (dioptrické) vady, jako je například krátkozrakost, dalekozrakost nebo astigmatismus. Drobné a nevýznamné vady jsou dokonce tak časté, že se vyskytují až u třetiny dětí do 15 let,“ uvádí MUDr. Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik Gemini.

Zrak kojence je potřeba hlídat

Lékaři zdůrazňují, že správný vývoj zraku je potřeba hlídat již u kojenců. Běžně probíhají kontroly (vyšetření zrakové ostrosti) v rámci pravidelných prohlídek u pediatra, který, pokud získá podezření na problém, vás odešle na specializované pracoviště. „Pokud mají rodiče pocit, že nezaznamenávají u svého miminka dostatečné reakce na zrakové podněty, dítě neotáčí hlavičku za hračkami, nereaguje nebo naopak přehnaně reaguje na světlo, měli by to neprodleně probrat s praktickým lékařem,“ doporučuje MUDr. Pavel Stodůlka. Potenciální rizika bychom neměli podceňovat, jelikož neléčená oční vada v prvních letech života může vést k trvalému a později neléčitelnému poškození zraku.

Genetika má na vznik oční vady zásadní vliv. Velký rozhovor s oční lékařkou

Tupozrakosti se dá předcházet. A dalším vadám?

Bohužel, spolehlivý způsob, jak předcházet vzniku očních vad, není k dispozici. Pozitivní zprávou ale je, že některé samy časem vymizí. „Dioptrické vady se v průběhu života mohou měnit. Při narození je oko přirozeně dalekozraké a růstem dochází ke snižování dioptrií. Někteří dalekozrací pacienti mohou tedy brýle časem odložit. Krátkozrakost se naopak typicky v pubertě růstem oka zhoršuje. Oční vada, které předcházet lze, je tupozrakost. Její prevence spočívá ve včasné diagnostice, nošení brýlí a případně okluzi, tedy zalepování jednoho oka, ideálně již v předškolním věku,“ zdůrazňuje MUDr. Libuše Křížová, primářka českobudějovické oční kliniky Gemini. Pokud se ve vaší rodině vyskytují rizikové faktory, jako je například šilhání, tupozrakost nebo vy sami nosíte brýle z důvodu dioptrické vady, je více než vhodné nechat dítě již v předškolním věku vyšetřit u specializovaného očního lékaře.

Bolest hlavy a slzení: Časté varovné příznaky

Oční vady zpravidla provází řada signálů, které vás mohou na zhoršený zrak potomka upozornit. Jak? I když si malé děti nedokáží postěžovat, že špatně vidí, oční vadu poznáte například tak, že si často mnou oči, mrkají, oči jim nadměrně slzí, trápí je bolesti hlavy nebo čela, mohou často a bez zjevné příčiny zakopávat či vrážet do nábytku a jiných předmětů, působí zkrátka nemotorně a neohrabaně. U starších dětí je pak poměrně jasným signálem, že chodí nebo si sedají stále blíže k televizi nebo se u nich zhorší prospěch ve škole, jelikož špatně vidí z lavice na tabuli a hůře se soustředí.

Jak osvětlit pokoj pro školáka? Zdravý zrak je na prvním místě

Krátkozrakost je stále častější. Operuje se i u dětí?

Dětí s oční vadou přibývá. Na operaci dioptrických vad si ale musejí počkat. Celosvětově roste počet dětských pacientů s krátkozrakostí. Studie posledních let spojují výskyt krátkozrakosti s častějším díváním se do blízka například na tablet nebo mobilní telefon. „Refrakční vady – dalekozrakost, krátkozrakost a astigmatismus – se řeší zpravidla předpisem vhodných brýlí na celodenní nošení. Tupozrakost a šilhání se léčí okluzí (zalepováním oka) a speciálním cvičením, šilhání navíc i operací. U dětí se ale operace dioptrických vad neprovádějí. Předpokladem takových operací je ukončený růst a stabilní dioptrická vada,“ vysvětluje MUDr. Libuše Křížová.

Vhodné je počkat také s nošením kontaktních čoček. Neměly by je nosit děti mladší 15 let. „Záleží na tom, jak je dítě schopno se o kontaktní čočky starat a nosit je. Pokud je šikovné, není překážkou ani občasné používání v nižším věku. Je ale nutné si uvědomit, že při nesprávné manipulaci může docházet k zánětům oka, tvorbě patologických cév na oku a dalším komplikacím,“ upozorňuje MUDr. Pavel Stodůlka.

Chraňte dětem oči před sluníčkem a zapomeňte na nejčastější mýty

Co kazí oči a co jim pomáhá?

O tom, že dětskému zraku skutečně škodí nekvalitní zářivky, monitory počítačů, displeje tabletů a chytrých telefonů, není třeba se rozepisovat. Co jim ale naopak výrazně prospívá? Čerstvý vzduch, přirozené světlo, dostatek spánku a odpočinku a vyvážený jídelníček bohatý na vitaminy A, E a C. Dále též dostatek omega-3 mastných kyselin, zinek nebo lutein, které získáváme z ryb, ořechů, zeleniny a ovoce.

Pozor na letní nástrahy! Děti tráví spoustu času venku a zdaleka nejen u moře jsou jejich oči vystaveny agresivnímu slunci. Proto se také záněty očí v létě vyskytují mnohem častěji. Dětské oči je třeba chránit kvalitními slunečními brýlemi (označené UV400) a je důležité, aby je rodiče na jejich nošení zvykali co nejdříve. Ale pozor, pokud vaše ratolest nosí dioptrické brýle, rozhodně je v létě nevyměňujte za sluneční. Dioptrická skla už UV filtr obsahují.

Jak vidí miminka? Podívejte se na video 

Vady zraku, které jsou u školáků nejčastější:

Tupozrakost

 Obraz oka, které hůře vidí, je potlačován, oko je postupně vyřazováno z činnosti, oslabuje se a uhýbá ze svého směru. Mozek následně „vypne“ oko, z něhož přichází méně ostrý obraz. Tím se vlastně brání rušivému dvojitému vidění. Dítě s tupozrakostí nemusí mít žádné zjevné potíže, vada je často odhalena náhodně. Vada se obvykle léčí dioptrickými brýlemi, zdravé oko se zakryje „okluzorem“ (speciální pomůcka ve tvaru velké náplasti), a tupozraké oko je tak nuceno převzít funkci.

Krátkozrakost

Jde o vadu vrozenou, která se ale obvykle projeví právě až ve školním věku, u nedonošených dětí výjimečně i dříve. Krátkozraké dítě vidí na blízko bez problémů, obraz v dálce má však rozmazaný, neostrý, takže například mžourá, přivírá oči venku či při sledování televize.

Astigmatismus

Při astigmatismu má dítě nestejnoměrně zakřivenou rohovku (vzácně čočku), takže vidí špatně do dálky i do blízka. Často slzí, pálí ho oči, má opakované záněty spojivek. Dítě s astigmatismem zaostřuje, přivírá oči, dělá grimasy, je neklidné a unavené a trpí bolestí hlavy. Nezná normální tvary, vnímá je jako protažené, deformované, neostré.

Chraňte oči dětí před sluncem. Jak správně vybrat dětské sluneční brýle?
Za podrážděné oči z bazénu nemůže tak úplně chlor. Co tedy?

 

Témata: Zdraví, Děti, Školák, Miminko, Kojenec, Genetika, oční vady, Tablet, Primark, Poslední řešení, Včasná diagnostika, Oko, UV filtr, Primářka, Brýle, Kontaktní čočky, Ostrý obraz, Oční vada, Pravidelná prohlídka, Tupozraké oko, Chytrý telefon, Správný vývoj, Filtr, Malé dítě, Vhodná brýle, Zdraví na Heureka.cz