Maminka.czVýživa a stravování

Víkend láká ke grilu! Připravte si italské menu

David Skokan 3.  7.  2015
Pohodu italského venkova navodíte i u vás na zahradě. Nezapomeňte, že oběd v Itálii má více chodů. Máme pro vás tipy na první a druhé chody - primo a secondo. Tak si pochutnejte.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Salát s opečeným chlebem a kapary - primo

4 porce, 25 minut

Potřebujeme: 450 g bílého chleba, 400 drobných rajčat, sůl a mletý černý pepř, 4 lžíce olivového oleje, 2 stroužky česneku, 50 g másla, 150 g kaparů v nálevu

Chleba nakrájejte na plátky. Položte na rozpálený gril a opečte dozlatova z obou stran. Rajčata překrájejte na poloviny. Osolte je, opepřete a naskládejte řezem na plech vymazaný asi lžící olivového oleje. Plech dejte na gril a rajčata pečte asi 10 minut, až začnou pouštět šťávu.

Opečené plátky chleba potřete oloupanými stroužky česneku a máslem. Pak krajíce nalámejte na kousky a vsypte do mísy. Přidejte opečená rajčata i s vypečenou šťávou a kapary. Pokapejte zbylým olejem a nálevem z kaparů. Promíchejte a podle chuti dosolte a opepřete. Můžete dozdobit drobnými listy salátu. 

Klepněte pro větší obrázek

Nudlové taštičky s pestem – primo 

4 porce, 50 minut

Potřebujeme: Těsto - 200 g hladké mouky, 1 vejce, 3 žloutky, 1 lžíce olivového oleje, 1/2 lžičky soli; Náplň - 200 g grilovaných paprik, 2 lžíce ricotty; Pesto - svazek bazalky, 1 lžíce hrubozrnné mořské soli, 40 g piniových oříšků, 4 stroužky česneku, 100 ml panenského olivového oleje, 80 g parmazánu; Na dokončení - 1 vejce, 1 lžíce olivového oleje, 2 stroužky česneku, 50 g piniových oříšků

Mouku, vejce, žloutky, 1 lžíci oleje a sůl zpracujte na těsto. Podle potřeby můžete přidat 1 až 2 lžíce studené vody. Těsto zakryjte utěrkou a nechte v pokojové teplotě 15 minut odpočinout. Mezitím si připravte náplň. Grilované papriky nasekejte a smíchejte s ricottou. Podle chuti osolte a opepřete.

Připravte si i pesto. Do hmoždíře nebo do mixéru natrhejte listy bazalky. Přidejte sůl, piniové oříšky, česnek, olej a rozdrťte. Pak přidejte nastrouhaný parmazán a ještě společně podrťte.

Odleželé těsto vyválejte na tenký plát. Rádýlkem nakrájejte na 5 cm široké pruhy a ty nakrájejte na čtverce. Do středu každého z nich dejte trochu náplně. Okraje potřete rozšlehaným vejcem. Přehněte přes náplň do tvaru trojúhelníku a okraje přitlačte k sobě. Ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu. Vložte připravené taštičky a vařte asi 4 minuty, na skus.

Mezitím na pánvi na zbylé lžíci oleje orestujte česnek nakrájený na plátky a piniové oříšky. Uvařené taštičky na talíři pokapejte bazalkovým pestem a posypte orestovanými piniovými oříšky a česnekem. 

Klepněte pro větší obrázek

Bifteky s omáčkou z balzamika – secondo 

4 porce, 30 minut

Potřebujeme: 4x 200 g hovězího vysokého roštěnce, 2 lžíce olivového oleje, sůl a hrubě mletý pepř, 400 g keříčkových rajčat; Omáčka - 4 šalotky, 2 lžíce panenského olivového oleje, 2 stroužky česneku, 100 ml balzamikového octa, 100 ml červeného vína, 1 bobkový list

Šalotky oloupejte a nakrájejte na čtvrtky. Vložte je do zahřátého oleje a na mírném ohni je opékejte asi 2 minuty. Pak přidejte drcený česnek. Přidejte balzamikový ocet, víno a bobkový list. Osolte, opepřete a přiveďte k varu. Na mírném ohni vařte asi 10 minut, až omáčka zhoustne.

Plátky masa potřete z obou stran olejem, osolte a opepřete. Rozložte je na rozpálený gril a pečte z každé strany asi 2 minuty. Pak nechte pár minut odpočinout v teple. Na gril rozložte i keříčková rajčata a pečte je asi 2 až 3 minuty. Grilované hovězí maso podávejte s grilovanými rajčaty a omáčkou ze šalotek, balzamikového octa a vína. 

Náš tip: Ke grilovanému bifteku se hodí i paprikové omáčky z dalšího receptu. Jako přílohu můžete servírovat salát. 

Klepněte pro větší obrázek

Klobásky salsiccia s paprikovou omáčkou a polentou – secondo 

4 porce, 60 minut

Potřebujeme: 1 kg mletého vepřového masa, 1 lžička nakrájené chilli papričky, 1 stroužek česneku podrcený najemno, 1 lžička drcených fenyklových semínek, 100 ml červeného vína, sůl a pepř; Na potírání - 4 lžíce olivového oleje, 1/2 červené chilli papričky, 1 lžička nasekaného rozmarýnu; Polenta -  200 g instantní polenty, 50 g másla, 20 g strouhaného parmazánu; Omáčka - 2 velké červené papriky, 2 velké žluté papriky, 1/2 červené chilli papričky, 3 lžíce olivového oleje, 1 stroužek česneku, sůl 

Vepřové maso smíchejte s chilli, česnekem, fenyklem, vínem, solí a pepřem. Rukama prohněťte, až bude maso držet pohromadě. Nechte rozležet v chladu. V hrnci přiveďte k varu 400 ml vody. Za stálého míchání vsypte polentu a vařte asi 10 minut. Pak odstavte. Vmíchejte máslo a parmazán a nechte vychladnout.

Papriky na omáčku potřete olivovým olejem. Rozložte je na gril a opékejte ze všech stran, až se na nich udělají puchýřky. Pak je dejte do skleněné misky. Zakryjte potravinářskou fólií a nechte zapařit. Pak je oloupejte a očistěte. Červené papriky umixujte s chilli papričkou, špetkou soli a lžící oleje. Žluté papriky utřete se stroužkem česneku, lžící oleje a špetkou soli.

Odleželé maso rozdělte na 12 kousků. Rukama vytvarujte klobásky, rozložte je na rozpálený gril. Potřete je směsí z oleje, posekané chilli papričky a rozmarýnu. Opékejte ze všech stran. Z polenty vytvarujte placičky a opečte je na grilu. Klobásky a polentu podávejte společně s omáčkami z paprik. 

Klepněte pro větší obrázek

Foto: Nina Novák

Témata: Výživa a stravování, Časopis F.O.O.D., menu, Hovězí maso, Ital, Odleželé těsto, Polenta, Hmoždíř, Laka, Víkend, Gril, Vepřové maso, Černý pepř, Tenký plát, Vik, Červené chilli, Bobkový list, Stálé míchání, Lak