Maminka.czDěti

Víme, proč kluci obvykle komunikují hůře než holčičky

Martina Machová 20.  11.  2017
Samozřejmě že existují také upovídaní kluci, nicméně i odborníci se shodují na tom, že všetečných holčiček, které nezavřou pusinku, je přece jen o poznání více.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pochopitelně že existují výjimky, nicméně psychologové se shodují na tom, že holčičky obvykle mluví o něco dříve a lépe než kluci, z čehož pak pochopitelně plyne i vyšší míra komunikační vyspělosti. Kluci vše samozřejmě časem doženou, jenže proč k takovému náskoku vlastně dochází?

Mužský mozek je zkrátka jiný

„… bohužel najdeme v každé třídě čtyři nebo pět dětí, které neumějí dobře číst, psát nebo mluvit. A mezi těmito dětmi představují chlapci celé čtyři pětiny! Všeobecně se soudí, že je to důsledek horšího uspořádání oblasti jejich mozku vztahující se k jazyku,“ vysvětluje psycholog a uznávaný rodinný terapeut Steve Biddulph.

Ten dále tvrdí, že ženy mají o 20 až 30 procent větší dvě centra v mozku, která odpovídají za řeč. Zdá se tedy, že to, že malí kluci mluví častěji hůře a mnohdy i o něco později než holčičky, je zcela fyziologické a normální.

Proč to dítě nemluví? 6 hlavních příčin opožděného rozvoje řeči

0 až 8 let – zásadní období pro vývoj řeči

„Nikdo však neví, zda jsou tato centra větší už při narození, nebo se zvětší proto, že je děvčátka více používají. Ať je příčina jakákoliv, víme, že mozek velmi reaguje na prožitky učení, pokud jsou mu zprostředkovány ve správném věku,“ upozorňuje psycholog Biddulph a dále dodává, že v souvislosti s řečí je oním správným věkem období od narození do osmi let.

Pochopitelně to však neznamená, že by děti v pozdějším věku nebo i v dospělosti své řečové schopnosti už nadále nerozvíjely! Rozvíjejí je však o něco méně efektivně než ve „zlatém věku“ rozvoje řeči.

 4 jednoduché tipy, jak pomoci nemluvům

  • U nejmenších dětí opakujte a vylepšujte; on řekne „ba“ (myslí balón), vy řekněte „velký balón“.
  • U batolat doplňujte další slova, nejlépe však slovesa. Batole řekne kupříkladu „auto“, vy můžete dodat „auto stojí nebo auto jede“. Dle odborníků se děti učí mluvit nejlépe tehdy, jste-li vždy o (pouhý) krok před nimi.
  • Mluvte, zpívejte, básněte a vysvětlujte – a to bez ohledu na věk. Děti komunikují rády, jsou rády středem zájmu dospělých, jsou rády „členem smečky“. Nemusí jít o sofistikované logopedické říkanky, ale klidně o komentáře toho, co právě děláte, co nakupujete, co se chystáte vařit apod.
  • A samozřejmě dětem čtěte! Větší děti můžete nechat čtený text klidně doplňovat – jednoduše vynecháte slovo a chvíli počkáte, až jej malý posluchač sám doplní. Čtením pak přispíváte nejen k rozvoji řeči a slovní zásoby, ale i k rozvíjení fantazie. Navíc spolu velmi aktivně trávíte čas a budujete v dítěti lásku ke knihám.

VIDEO: Aplikace může pomoci dětem s rozvojem řeči

Vývoj řeči aneb jak rozmluvit vaše dítě? Pomůžou knížky i říkanky
Ideální stav rozvoje řeči existuje málokdy
Má obrácený zkus vliv na rozvoj řeči?

 

Témata: Děti, angličtina, Rodinný terapeut, Psycholog, Věk, Terapeut, Řečová schopnost, Malý kluk, Velké dítě, Kvído, Steve, Slovní zásoba, Vysoká míra, Biddulp, Jednoduchý tip, Malý posluchač, Holčička, Kvido, Správný věk, Zlatý věk, Řeč, Kluk, Velký balón, Piráti, Mozek