Maminka.czZdraví

Viróza či nachlazení v rodině? Na tohle dávejte pozor, abyste se nenakazili všichni!

Simona Procházková 3.  1.  2021
Viróza, nachlazení, chřipka nebo střevní infekce – pokud se podobná choroba objeví u některého člena rodiny, existuje vysoké riziko, že postupně podlehnou i všichni ostatní. Předejít tomu pomůže pár jednoduchých preventivních opatření. Jakých?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Infekce je jedna věc, snaha zabránit tomu, aby se nakazili i všichni okolo, druhá. Někdy přitom stačí poměrně málo k tomu, aby se nákaza dále nešířila.

Když se u vás doma začne marodit, je to nepříjemné. Zákeřné bacily jsou totiž všude. Obzvláště pokud máte malé děti, dokáže i zdánlivě běžná nemoc pěkně zavařit. Bakteriální i virové infekce se obvykle rychle a snadno šíří, a jelikož sdílíte společný prostor, je riziko, že se nakazí všichni členové rodiny, o to vyšší. Na co byste měli být opatrní?

VIDEO: Zákeřný RS virus: Nebezpečný je především pro děti. Proč kvůli němu končí na JIP?

Do kuchyně nemocným vstup zakázán

Pokud jste nemocná nebo máte podezření, že se o vás choroba pokouší, zaúkolujte někoho, kdo za vás uvaří večeři a nachystá svačiny. Neměla byste se dotýkat potravin, případně "prskat" do jídla, které připravujete pro zbytek rodiny. A pozor, stejně nebezpečné je ochutnávání jídla, než ho předložíte dětem. Nebo také pití ze společné skleničky. Stačí jeden bezmyšlenkovitý doušek a bakterie rychlostí blesku putují dále.

V jakém věku děti nejvíce stonají? Tyhle nemoci je trápí nejčastěji

Myjte si ruce

Proč připomínáme něco tak samozřejmého? Je to sice s podivem, ale možná by vás překvapilo, kolik dospělých na základní hygienickou zásadu často zapomíná a podceňuje ji. A co hůř, někdy k tomu důsledně nevedou ani své děti. Mýt si pravidelně ruce – mýdlem a pod vlažnou tekoucí vodou – je jedním z nejúčinnějších způsobů, jak se zbavit choroboplodných bakterií zodpovědných za řadu nemocí. Lékaři doporučují mydlit si ruce minimálně 20 vteřin, abyste spolehlivě zničili veškeré bakterie.

Mějte po ruce dezinfekci

Pořiďte si domů šetrný dezinfekční prostředek, ať už ve formě roztoku nebo například vlhčených dezinfekčních ubrousků na jedno použití. Věřte, že jde o chytrou a praktickou investici. Použijte je, kdykoli jste v přímém kontaktu s nemocným, například po výměně plenek děťátku. Roztokem můžete ošetřit také třeba kliky od dveří a vypínače, dezinfekcí napuštěné kapesníčky užijete na ruce nebo otření kuchyňské linky či stolu. Vyberte si takový prostředek, který obsahuje alespoň 60 % alkoholu, spolehlivě zlikviduje bakterie a zastaví jejich množení.

Pozor na koupelnu

Právě koupelna je místností, kde se bacily drží a šíří extrémně rychle. Je tady teplo a vlhko, takže ideální podmínky pro množení bakterií. Je potřeba důkladně ji dezinfikovat, a to veškeré povrchy – vanu, umyvadlo, toaletní mísu i podlahu. Pozor při používání ručníků a žínek, každý by se měl dotýkat jen svých vlastních, veškeré textilie co nejčastěji vyperte (při teplotě minimálně 60, ještě lépe 90 stupňů) a vyměňte je. Jednorázovým dezinfekčním ubrouskem otírejte rovněž kelímky na zubní kartáčky, tuby se šampony a sprchovými gely, nezapomeňte na vodovodní kohoutky a sprchu.

Viróza u dětí: 13 osvědčených domácích rad a triků, jak zatočit s rýmou, kašlem a nachlazením

Vyhoďte zubní kartáček

Tušíte, jak obrovské množství choroboplodných zárodků se na něm ukrývá? Většina z nich sice poměrně rychle uhyne, jak kartáček po použití a uložení zaschne, jakmile se ale uzdravíte, bez milosti „starý“ zubní kartáček vyhoďte a připravte si nový. Zároveň zvažte, kam zubní kartáčky ukládáte, nenechávejte je všechny společně v jednom kalíšku, kde by se mohly dotýkat.

Přebalujte velmi opatrně

Nemocné miminko nebo batole je velký stres a vyžaduje zvýšenou péči po všech stránkách. Když vyměňujete plenky, použijte jednorázovou (nebo snadno omyvatelnou) podložku a nikdy nepřebalujte na stole nebo na místě, kde běžně chystáte jídlo nebo si hrajete. Nebojte se použít tenké jednorázové latexové rukavice a pro jistotu si i pak po výměně plenky důkladně vydrhněte ruce. Znečištěné a použité plenky nenechávejte nikde ležet, okamžitě je vyneste do odpadků. Stejný postup praktikujte také v případě, že nemocná jste vy, nikoli děťátko.

Udělejte očistu hraček

Když nepříjemná nemoc zasáhne vaše nejmenší, je více než pravděpodobné, že obrovským semeništěm bacilů budou jejich oblíbené hračky. Bude nezbytné je vyčistit. Shromážděte je na jednu hromadu a roztřiďte. Ty tvrdé (bez baterií) umyjte v myčce na nádobí, aby se vydezinfikovaly, látkové a plyšové projeďte pračkou na prádlo a vysušte je, nejlépe na šetrný program v sušičce. Elektronické hračky otřete a omyjte vhodným zdravotně nezávadným dezinfekčním prostředkem.

Laryngitida či střevní viróza. Nemoci, které vyděsí. Jak na ně?
7 zaručených babských rad, které rychle zaberou na rýmu, kašel a nachlazení
S každým nachlazením nemusíte hned k lékaři! Nejdřív zkuste tohle!
Jak léčit koronavirus doma?  Pomůže paralen nebo ibalgin?
Témata: Zdraví, Rodina, Děti a nemoci, Imunita, Nemoci, Nemoc, nachlazení, Bakterie, RS vir, DAV, Plenka, Choroba, Množení, Hračky, Chřipka, Viróza, Nena, Doušek, Vír, Rychlost blesku, Zubní kartáček, Zdraví na Heureka.cz