Maminka.czŠkolák

Vitamin B: Účinný ochránce před klíšťaty a komáry

redakce 9.  5.  2012
Vitamin B: Účinný ochránce před klíšťaty a komáry
Sezóna klíšťat je tady a většina z nás už opět začíná sebe i své děti pozorně prohlížet po každém návratu z přírody. Přisáté klíště na těle v nás vždy budí velké obavy, jestli zrovna toto není infikované. Dostupné očkování nás sice ochrání před klíšťovou encefalitidou, ne však před lymskou boreliózou či jinými přenosnými nemocemi. Ideální je zcela zamezit tomu, aby se tento cizopasník na nás přisál. Kromě repelentů klíšťata silně odpuzuje i pravidelné užívání vitaminů skupiny B.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„B-komplex ovlivňuje vlhkost kůže, člověk se méně potí a stane se pro klíště méně atraktivním. Klíště cítí krev a přisává se na kůži tam, kde je vlhká a tenčí," uvedla Dagmar Hulínská, odbornice na lymskou boreliózu.

Komplex vitaminů B odpuzuje nejen zmíněná klíšťata a komáry, ale taky například mouchy, ovády a jiný obtížný hmyz.

Vhodným zdrojem vitaminů skupiny B vám zajistí např. užívání Pangaminu – sušených pivovarských kvasnic, B-komplex forte Zentiva či B-komplex forte Generica. Z přírodních zdrojů můžete sáhnout po arašídové pomazánce.

Klíšťata každoročně nejvíce napadají lidi na jaře a na podzim, kdy je teplo a vlhko. Typickým biotopem klíštěte jsou listnaté a smíšené lesy a porosty křovin s bylinným patrem, zejména jejich okraje, dále porosty na okrajích vodních toků. Často se klíšťata vyskytují i v parcích, zahradách a na neudržovaných pastvinách. Naopak v horkém létě, zvlášť na prosluněných suchých místech se klíšťata vyskytují zřídkakdy. S nadmořskou výškou je sice klíšťat méně, nicméně na našem území byl jejich výskyt v posledních desetiletích zaznamenán i v horských polohách až na horní hranici lesa.

Témata: Zdraví, Těhotenství, Děti, Porod, Předškolák, Novorozenec, Batole, Školák, Kojenec, biotop, Vít, Pastvina, Kóma, Vitamín, Zdraví na Heureka.cz