Maminka.czBatole

Vitamín D chrání tělo před rakovinou i depresí

Ulekare.cz Ulekare.cz 13.  8.  2012
Vitamín D chrání tělo před rakovinou i depresí
Vitamín D hraje důležitou roli nejen v prevenci vzniku osteoporózy, ale také astmatu, rakoviny, deprese, srdečních nemocí a cukrovky. Dost důvodů, proč zahrnout tento prvek do jídelníčku.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

www.ulekare.cz

Nerozluční přátelé

Vitamín D je nutný ke vstřebání vápníku ve střevě. Bez vitamínu D není vápník, bez vápníku dospělým řídnou kosti a děti mají křivici. Spousta vápníku je obsažena v máku a mléce, tak si občas nějaký makový koláč dejte. Nedostatečný příjem vitamínu D u dospělých je také spojován s depresemi a srdečními problémy, u dětí pak se vznikem astmatu.

Kde hledat „déčko“

Tělo si umí vitamín D vyrobit samo, stačí vystavit pokožku sluníčku. Jenže kvůli riziku rakoviny kůže se slunění nedoporučuje. Je tedy třeba doplnit jej stravou.

Nejlepší zdroje vitamínu D:

  1. vejce (ve žloutku),
  2. mléko a mléčné výrobky,
  3. cereálie,
  4. ryby (nejvíce losos, úhoř, sleď, pstruh, ale také makrely, sardinky, tuňák).

Ochránce před rakovinou…

Nízká hladina vitamínu D zhoršuje prognózu žen s rakovinou prsu. Bez něj dochází daleko častěji k nádorovému šíření a zakládání metastáz. Také délka přežití se zkracuje kombinací rakoviny prsu a nedostatku vitamínu D. Navíc nabízí alespoň malou ochranu před dalšími dvěma rakovinami – rakovinou tlustého střeva a prostaty.

… i depresí

Lidé s rakovinou mají větší sklon k depresím. Lidé s nedostatkem vitamínu D také. Nejhorší je tedy kombinace obojího. Deficit vitamínu D přes nízkou hladinu vápníku stimuluje příštítná tělíska k produkci jejich hormonu, který bývá spojen s depresemi.

Vitamín D se dá snadno koupit v lékárně

Po menopauze dochází u většiny žen k nárůstu váhy. Vitamínové doplňky s vitamínem D a vápníkem přibírání na váze zpomalují. Spousta doplňků stravy je kombinuje, takže máte dvě výhody v jednom balení. Samotný vitamín D lze rovněž bez problémů sehnat, a to v balení o síle 400 nebo 800 mezinárodních jednotek (IU). Do 70 let stačí „čtyřstovka“ denně, pro starší „osmistovka“.

www.ulekare.cz

Témata: Zdraví, Těhotenství, Děti, Porod, Předškolák, Novorozenec, Školák, Batole, Kojenec, Tělo, Web Ulékaře.cz, Rak, Vitamín, Nedostatečný příjem, Vitamín d, Nízká hladina, Nejlepší zdroj, Vít, Zdraví na Heureka.cz