Maminka.czZdraví

Vitamin D: Proč je pro děti důležitý? A jak dlouho by měli kojenci užívat Vigantol

Markéta Novák Matějková 26.  3.  2019
Proč je vitamin D pro děti tak důležitý a jak ho nejlépe získat? Víte, jaká je jeho potřebná denní dávka a proč se kojencům předepisuje "déčko" ve formě kapek Vigantol?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Co je to Vigantol?

Vigantol jsou kapky, které vám předepíše hned během první kontroly vašeho miminka po narození pediatr. Kapky obsahují vitamin D, který tělo běžně získává ze slunečního světla. V zimě může u kojenců docházet k jeho nedostatku, proto je třeba jej dětem dodávat jako doplněk.

Vigantol se dává dětem od 14. dne narození a doporučuje se jej užívat do konce prvního roku. Co se týče dávkování, tak se miminkům podává jedna až dvě kapky denně.

Americká pediatrická studie však již před deseti lety uváděla, že doporučuje užívání vitaminu D po celé dětství a dospívání. Upozorňovala totiž na fakt, že jeho nedostatek může zapříčinit poruchy fungování imunitního systému nebo může zvýšit riziko některých onemocnění, například vysokého krevního tlaku, lupénky či kardiovaskulárních potíží.

Vigantol je nyní téměř k nesehnání

Bohužel v současné době se lékárny potýkají s nedostatkem kapek Vigantol, o čemž jsem se sama přesvědčila minulý týden, kdy jsem obešla čtyři lékárny ve městě a předepsaný Vigantol jsem si bohužel ani z jedné z nich neodnesla. Kapky nebudou k dostání nejspíš až do května, jak uvedl Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). Za potíže údajně může přestěhování výroby, dodávky zajišťuje totiž jediný výrobce.

Proč je vitamin D pro děti důležitý?

Vitamin D je nezbytný pro tvorbu kostí a fungování svalů, jejich správný růst a vývoj. Dále ovlivňuje činnost nervového a imunologického systému a podílí se na tvorbě a růstu nových buněk. Ukázalo se, že působí preventivně před nádorovými onemocněními, například nádory prsa, prostaty nebo tlustého střeva. Je nezbytný také pro silné a zdravé zuby.

Přírodním zdrojem vitaminu D je sluneční záření. Doplnit jej můžete také konzumací stravy bohaté právě na vitamin D nebo jej můžete užívat ve formě kapek a kapslí.

Těhotenství, menopauza, stáří aneb ženské mezníky, ve kterých je třeba doplnit vitamín D

Které potraviny obsahují vitamin D?

Vitamin D najdete ve vejcích, másle, ale je obsažen také v tučných rybách (losos, pstruh, makrela, tuňák) a některých druzích masa (hovězí játra). Mezi rostlinné zdroje vitaminu D patří houby, ale získat jej můžete z mléka, jogurtů, cereálií, tofu nebo pomerančového džusu. Hlavním zdrojem vitaminu D je rybí tuk.

Jak se projevuje nedostatek vitamínu D?

Nedostatek vitamínu D vede ke snížení hladiny vápníků, což se může projevit větší nemocností nebo únavou. U dětí může dojít následkem nedostatku „déčka“ k rozvoji křivice, u dospělých potom ke zvýšenému riziku zlomenin kostí. U kojenců měknou také lebeční kosti, zvláště na týlu hlavy, je narušena zubní sklovina a mohou se vyskytnout problémy se špatným růstem zubů. Vitamin D hraje důležitou roli také při prevenci deprese nebo cukrovky.

Vitamin D je nezbytný rovněž pro těhotné ženy, jeho nedostatek může vést k rozvoji těhotenské cukrovky, preekampsie nebo k předčasnému porodu. Údajně stojí za zvýšeným rizikem císařského řezu.

Co byste měli vědět o vitaminech K a D, které dáváme našim nejmenším?

České děti mají nedostatek vitaminu D

Jak jsou na tom české děti s vitaminem D, zjišťovala v roce 2016 studie Státního zdravotního ústavu.

„Výsledky u dětí ve věku 5 až 9 let ukázaly dostatečné zásobení vitaminem D jen u přibližně třetiny dětí z celkového počtu 419 sledovaných. Potvrdily výraznou souvislost mezi dávkou slunečního záření a plochou povrchu těla vystaveného slunci. Významně vyšší hladiny 25 (OH)D v séru měly děti užívající potravinové doplňky s vitaminem D. Souvislost s přívodem potravou (ryby, mléko, houby, vejce) se neprokázala, pravděpodobně pro nízkou konzumaci potravin bohatých na vitamin D a jeho omezené vstřebávání. Dlouhodobý nedostatek vitaminu D je aktuálním problémem veřejného zdraví, neboť je stále jasněji prokazován jeho významný vliv na celou řadu důležitých dějů v lidském organismu.

Zásadní nedostatek vitaminu D byl, podobně jako v jiných zahraničních studiích, v zimních a jarních měsících. Na jaře dosahovalo optimální hodnoty 25 (OH)D pouze 14 % dětí, více než třetina dětí měla hodnoty snížené a polovina dětí hodnoty nedostatečné. Nejvyšší hodnoty vitaminu D byly zjištěny na podzim, a to zejména v září, kdy se projevila zvýšená expozice slunečnímu záření během celého léta,“ uvádí na svých stránkách Státní zdravotní ústav a dodává, že výsledky studie budou dále řešit s pediatry, dermatology, endokrinology a odborníky na výživu i na podporu zdraví.

Vitamínová bomba v zimních měsících. Pohrajte si v kuchyni s pomeranči
Témata: Zdraví, Batole, Kojenec, Menopauza, Vitamín, Vigantol, Státní zdravotní ústav, Jak, České děti, Kapka, Rybí tuk, Vít, Makrela, DŮL, Déčko, Děti, Pediatrička, Sklovina, Přestěhování, Nedostatek vitamínů, Játra, Nedostatek, Zdraví na Heureka.cz