reklama

Vitamínová bomba v zimních měsících. Pohrajte si v kuchyni s pomeranči

Pomeranče k zimě patří a všude jich je dostatek a za pakatel. Byla by škoda je využít jen na džus. Pozvěte je i do teplé kuchyně - nasladko i naslano

Pomerančový pudink 

forma o Ø 22 cm, 50 minut + pečení a chlazení

Potřebujeme: 250 g sušených meruněk, 1 lžička jedlé sody, 125 g másla + na formu, 100 g krupicového cukru, 1 vanilkový lusk, 3 vejce, 1/2 lžičky mletého zázvoru, 180 g hladké mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 100 g lískových oříšků, 3 pomeranče, šťáva z 1 citronu, 2 cl pomerančového likéru, 2 lžičky kukuřičného škrobu 

Meruňky pokrájejte a svařte s 300 ml vody. Vmíchejte sodu, nechte zchladnout a rozmixujte. Měkké máslo utřete s cukrem a vanilkovými semínky. Postupně zašlehejte vejce o pokojové teplotě. Pak vmíchejte i meruňkové pyré ochucené zázvorem. Mouku prosejte s práškem do pečiva a mletými oříšky. Zapracujte do základu těsta a nalijte ho do vymazané formy. Tu překryjte alobalem a utěsněte.

Do hlubokého pekáče postavte formu s těstem. Pekáč zalijte horkou vodou, ta by měla být asi do poloviny výšky těsta ve formě. Pečte 2 hodiny na 150 °C. Pudink vyjměte, sundejte alobal a nechte vychladnout.

Z jednoho pomeranče oškrábejte kůru, část dlouhých kousků dejte stranou. Druhý pomeranč nakrájejte i s kůrou na kolečka a 4 z nich odložte. Ze zbylého ovoce vykrájejte dužninu a vymačkejte šťávu. Tu smíchejte se zbylou kůrou, šťávou z citronu a likérem a svařte. Vmíchejte škrob a nechte zhoustnout. Dílky vložte do svařené šťávy a prohřejte. Nalijte na pudink a nechte ztuhnout. Ozdobte kolečky pomeranče, kůrou a mletými oříšky. 

Klepněte pro větší obrázek

Kachna na pomerančích 

4 porce, 3 hodiny + marinování

Potřebujeme: 4 kachní stehna, 1 lžička celého černého pepře, 1 lžička jalovce, 80 g soli, 800 g kachního nebo husího sádla, 2 mrkve, 3 pomeranče, 1 šalotka, 1 stroužek česneku, 150 ml kachního nebo drůbežího vývaru, 4 cl pomerančového likéru, 250 g rýže basmati, 1 snítka šalvěje 

Kachní stehna omyjte a osušte. Pepř a jalovec plochou stranou nože rozdrťte a smíchejte se solí. Směs vetřete do masa, uložte do pekáče a nechte přes noc marinovat v chladu.

Troubu zapněte na 180 °C. Ráno maso otřete papírovou utěrkou dosucha. Na horní straně stehen (s kůží) zprudka opečte na troše sádla dozlatova. Narovnejte zpět do pekáče a zalijte zbylým sádlem (jen asi 1 lžíci si nechte stranou). Všechno maso by mělo být ponořené v sádle. Vložte do trouby a pečte asi 2,5 hodiny.

Mezitím nakrájejte mrkev na tenké nudličky. Dva pomeranče oloupejte a nakrájejte na kolečka. Z posledního pomeranče oškrábejte oranžovou část kůry a vymačkejte z něj šťávu. Šalotku a česnek nakrájejte najemno. Šalotku zpěňte na zbylé lžíci sádla. Přidejte mrkev a česnek a nechte také zpěnit. Zalijte pomerančovou šťávou, vývarem a likérem a nechte zredukovat asi na polovinu. Dochuťte solí a pepřem. 

Stáhněte z plamene a jen na prohřátí vložte plátky pomeranče. Rýži uvařte podle návodu na obalu. Kachnu vyjměte z konfitu a nechte okapat. Podávejte s rýží, pomerančovou omáčkou a ozdobené jemně nasekanou šalvějí. 

Klepněte pro větší obrázek

Pomerančová marmeláda se skořicí 

6 sklenic po 350 ml, 25 minut

Potřebujeme: 2 kg pomerančů, 750 g krupicového cukru, 12 g citrusového pektinu, šťáva z 1 citronu, 1 celá skořice, 3–4 hřebíčky 

2 pomeranče (s chemicky neošetřenou kůrou) omyjte, osušte a ostrouhejte oranžovou část kůry. Ze všech pomerančů vykrájejte dužninu – nesmí na ní zůstat ani mezidílkové blanky. Zbylou šťávu vymačkejte z vykrájené a pokrájené slupky. Cukr smíchejte s pektinem. 

Pomeranče přiveďte k mírnému varu, přidejte citronovou šťávu, rozlámanou skořici a hřebíčky. Vmíchejte i směs cukru a pektinu a nechte chvíli provařit, dokud marmeláda nezačne želírovat (lžičkou trochu nalijte na vychlazený talířek – tak poznáte, jestli už má správnou konzistenci).

Horkou směs plňte do čistých sklenic. Otřete hrdlo, zavíčkujte a otočte dnem vzhůru. Nechte vychladnout. 

Náš tip: Před nandaváním do sklenic můžete přidat trochu rumu nebo pomerančového likéru. 

Klepněte pro větší obrázek

Creme karamel s pomerančem 

4 porce, 60 minut + chlazení

Potřebujeme: 120 g krupicového cukru, 2 vejce, 2 žloutky, 1 vanilkového lusku, 200 ml smetany ke šlehání, 200 ml plnotučného mléka, 2 pomeranče, 2 lžíce třtinového cukru 

Troubu zapněte na 140 °C. Polovinu cukru nechte v pánvi zkaramelizovat dozlatova a nalijte na dno 4 formiček o průměru asi 8 cm. Vejce, žloutky, zbylý cukr, semínka z vanilky, smetanu a mléko dejte do mísy a metlou prošlehejte. Směsí zalijte karamel ve formičkách.

Položte je do hlubokého plechu a ten zalijte horkou vodou – její hladina by měla být zhruba do výšky, ve které je hladina směsi ve formičkách. Vložte do trouby a pečte přibližně 45 minut, dokud krém neztuhne. Vyjměte a nechte asi 3 hodiny chladnout, nejdříve na pokojovou teplotu, pak přendejte na zbylý čas do ledničky. 

Pomeranče oloupejte a dužninu zbavte veškerých bílých blanek a zbytků kůry. Šťávu slijte do hlubší pánve a přidejte vymačkanou šťávu z pomerančových slupek. Zasypte třtinovým cukrem a zahřívejte, až zhoustne na sirup. Na pár okamžiků vložte dílky pomeranče, aby se trochu prohřály.

Vychlazený creme karamel vyklopte z formičky na talíř (podle potřeby ji můžete nejdřív na chvilku vložit do horké vody, aby kraje povolily). Podávejte s pomeranči a pomerančovou omáčkou. 

Náš tip: Zkuste část pomerančů vyměnit za mandarinky, dezert tak získá zase trochu jiný šmrnc! 

Klepněte pro větší obrázek

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

reklama
Přihlásit se


AKTUÁLNÍ HOROSKOP

Máte myšlení otevřené pro podnikavé i filozofické nápady, proměnu svého uvažování tak snášíte pozitivně. Práce i studium vám jdou…
Maminka na Facebooku


reklama

Výpočet data porodu


Spočítejte si ovulaci


reklama