Víte, co jí vaše děti? Nejvíc šizenou cukrovinkou je mléčná čokoláda

V atraktivním obalu a za atraktivní cenu se vás snaží přesvědčit, že je lahodnou mléčnou čokoládou. Dokonce i tak vypadá, někdy i tak voní. První sousto vás poněkud překvapí, druhé vyděsí a třetí, pakliže nejste na pokraji fyzického či nervového vyčerpání vyplivnete. Podivná pachuť levného tuku smíchaného s cukrem a špetkou kakaa vás upřímně vyděsí.

Pokud chcete potěšit chuťové buňky, popřípadě uklidnit svou nepokojnou mysl lahodnou
chutí mléčné čokolády, nevyplácí se do regálu sáhnout „naslepo“. Například pro tabulku s tím největším vyobrazeným džbánkem mléka, bujně kvetoucí loukou či roztomilým přežvykujícím býložravcem. Ukolébat v ostražitosti by vás neměl ani velký nápis „mléčná“, „čokoládová“ či poněkud tajemně se tvářící a barvami zářící obal jakékoliv označení. Za těmito vábivými slůvky totiž obvykle následuje slovo pochoutka, nebo dokonce nic. Doslova lupu si pak musíte vzít, chcete-li dítkům koupit nějakou opravdu čokoládovou figurku. Malý bílý štítek na atraktivním lesklém obalu vám možná prozradí udivující informace; čokoládově se tvářící panáček obsahuje 5% kakaové sušiny, hlavní ingredience jsou cukr a tuk, následují jakási dochucovadla.

I čokoláda musí splňovat vyhlášku!

Mléčná je dobrá, hořká je zdravá a obě musí splňovat vyhlášku. Ač se v poslední době objevuje celá řada tvrzení o prospěšnosti čokolády pro lidské zdraví, je nutné zdůraznit, že to platí pouze pro kvalitní hořké čokolády s vysokým podílem kakaa, v němž se ukrývá celá řada látek s kladnými účinky na lidský organismus. Mléčná čokoláda prostě bude ze své podstaty vždy obsahovat více cukru (někdy až polovinu gramáže výrobku) než kakaa. U hořké je to naopak. Chceme-li si tedy pochutnat na kvalitní „mléčné“, nezbývá nic jiného, než pečlivě studovat obaly, nebo se uchýlit k nákupu osvědčených značek, i ty se ovšem vyplatí čas od času prolustrovat, zda nedošlo k nějaké změně v náš neprospěch.

S EU přišel zákon, ze kterého plyne…

  1. Obsah kakaové sušiny v mléčné čokoládě je stanoven na nejméně 25 % kakaa, v jakostní neboli extra mléčné čokoládě až 30 %.
  2. Obsah tukuprosté kakaové sušiny musí být minimálně 2,5 %.
  3. Mléčná čokoláda by měla obsahovat nejméně 25 % tuku. Ten je součtem obsahu kakaového másla a mléčného tuku.
  4. Mléčného tuku musí být nejméně 3,5 %, v mléčné čokoládě s označením „extra“ nebo „vysoká jakost“ minimálně 4,5 %.
  5. Podíl rostlinných tuků nesmí překročit 5 %.
  6. Obsah mléčné sušiny musí být nejméně 14 %, u jakostních mléčných čokolád pak 18 %.
  7. Pozor! Pokud výrobek obsahuje potravinové alergeny (nejčastěji oříšky, vejce, sója, mléko nebo lepek) měl by tuto skutečnost výrobce dle vyhlášky vždy uvést!

Legislativní pravidla pro čokoládu jsou stanovena směrnicí 2000/36/ES a českou vyhláškou 76/2003 Sb

A tak, milí milovnici hnědého zlata, ač si mnohdy při nákupech možná připadáte jako filatelisté či pracovníci detektivní kanceláře, kvalitní „úlovek“ za to rozhodně stojí!

Přihlásit se


AKTUÁLNÍ HOROSKOP

Dopoledne bude dobré věnovat se pracovní agendě spojené s penězi a vzděláváním, což tak jednoduše nepůjde. Ale od Uranu k vám míří nová…
Maminka na Facebooku



Výpočet data porodu


Spočítejte si ovulaci