Maminka.czPorod

Víte, co vás čeká? Projděte si porod nanečisto krok za krokem

Dagmar Ferahli Süsser 16.  3.  2012
Víte, co vás čeká? Projděte si porod nanečisto krok za krokem
Velkou životní událostí každého z nás je bezesporu narození dítěte. Z části se zpravidla na tuto událost těšíme, ale z části máme také strach. Přinášíme vám důležité informace, které byste měli vědět předtím, než se miminko začne klubat na svět.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

To, že váš porod již začal, zjistíte pomocí kontrakcí. Jedná se o stahy v děloze, které se po určité době opakují. Většinou začínají pouze velmi slabě a postupně se zesilují a také doba mezi jednotlivými kontrakcemi se více zkracuje. Ve chvíli, kdy se kontrakce začnou opakovat asi po deseti minutách, je ta pravá chvíle odjet do nemocnice. V nemocnici je poté natočen kardiotokografický záznam, na kterém je vidět v jaké době porodní se maminka nachází. Poté je maminka převezena na „hekárnu“, kde i s partnerem čeká, než jí odteče plodová voda.

Fáze porodu

První doba porodní: otevírací

První doba porodní je fáze porodu, při níž dochází za pomoci děložních stahů k otevírání a zkracování děložního hrdla až do úplného zániku a vytvoření souvislého porodního kanálu. Doba mezi stahy se postupně zkracuje a délka stahů prodlužuje, přesné časové parametry jsou však u každé ženy jiné. První doba porodní trvá zhruba 10-12 hodin u prvorodičky a 6–8 hodin u vícerodičky.
V průběhu první doby porodní může dojít k prasknutí vaku blan a odtoku plodové vody. Nejpozději k tomu dojde během druhé doby porodní, častěji však bývá před jejím započetím porodníkem vak blan protržen.

Druhá doba porodní: vypuzovací

Druhá doba porodní je dobou vypuzování dítěte z dělohy. Žena cítí děložní stahy a silné nucení na tlačení. Před začátkem tlačení by měla být zašlá děložní branka (zbytek děložního hrdla), jinak hrozí poranění matky i dítěte, a měla by být dorotovaná hlavička, aby dítě vycházelo čelem k matčině hrázi. Rotování hlavičky probíhá mezi 1. a 2. dobou porodní a trvá déle, je-li dítě v tzv. zádovém postavení (v děloze má zádíčka směrem k zádům matky).

Je-li dítě v poloze záhlavím, dochází nejdříve k porodu hlavičky, poté ramínek a zbytku tělíčka, je-li dítě v poloze koncem pánevním, vychází nejdříve zadeček a nožičky. Dítě v poloze příčné nelze spontánně porodit a dochází k operativnímu ukončení porodu (zpravidla plánovaný císařský řez). Stejný postup bývá volen i u dítěte větší hmotnosti v poloze koncem pánevním.

ČTĚTE TAKÉ: Porodnice: Všechno, co jste chtěla vědět, ale bála jste se zeptat...

Trvá-li druhá doba porodní déle než dvě hodiny nebo hrozí-li kyslíkový nedostatek dítěte, přistupuje porodník k použití kleští či vacuumextractoru, případně se provede akutní císařský řez.

Třetí doba porodní: porod placenty

Placenta se odloučí a vyjde během několika minut až několika hodin po porodu dítěte. Nevyjde-li, musí být odstraněna chirurgicky pod narkózou.
Jakmile se miminko narodí, je umyto, označeno, překontrolováno, zda je vše v pořádku, tak maminka je odvezena na pokoj, aby si odpočinula. Ihned po narození je miminko přiloženo k mamince.

Témata: Těhotenství, Porod, Děložní branka, Krok za krokem, Krok, Silné nucení, Stejný postup, Vít, Pravá chvíle, Pór, Vaš, První doba