Maminka.czNež otěhotníte

Víte, co znamená "anovulační sterilita"?

Martina Machová 20.  10.  2014
Termín ovulace označuje proces uvolnění zralého vajíčka z vaječníku, anovulace je naopak stav, kdy se vajíčko neuvolní a v daném cyklu není možné otěhotnět. Problém nastává, když je takových cyklů víc…

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Slečna Renáta je velmi aktivní sportovkyně, sport je její život i povolání, neboť je učitelkou tělesné výchovy na sportovní škole. Renáta má stálý partnerský vztah a touží po dítěti, o které se s partnerem už rok snaží. I přestože Renáta normálně menstruuje, je zdravá a v dokonalé fyzické kondici, odborná lékařská vyšetření u ní odhalila anovulační sterilitu – během menstruačních cyklů nedochází k dozrávání a vycestování vajíčka.

Renátě byla nasazena hormonální léčba a také obdržela doporučení, aby zvolnila tréninkové tempo a přibrala alespoň 5 kilogramů. Renáta měla štěstí i velkou oporu v partnerovi, vše se podařilo a šťastná sportovkyně čeká své první dítě.

Anovulační sterilita pod drobnohledem

Gynekolog a porodník Antonín Pařízek pojem anovulační sterilita popisuje následovně: „Jedná se o neplodnost ženy, u které neprobíhá během menstruačního cyklu ovulace, uvolnění vajíčka z vaječníků“. Žena však může pravidelně menstruovat a jevit se zdánlivě jako plodná a zdravá!

V některých případech ale na problém naopak upozorní nepravidelná menstruace dospělé ženy. „Ženy, které mívají nepravidelnou menstruaci, ať už v delším či kratším cyklu, můžou mít poté potíže s otěhotněním. Pacientka s těmito potížemi by určitě měla navštívit gynekologa.“ upozorňuje plzeňský gynekolog Martin Smažinka. (Pozor, u dospívajících dívek bývá nepravidelné krvácení obvykle fyziologickým jevem.)

K „laickému“ odhalení může pomoci i tzv. symptotermální metoda

V případě, že si z důvodů plánování těhotenství, nebo naopak kvůli jeho zabránění sledujete bazální teplotu a další symptomy (např. ovulační hlen), může vás na problém upozornit skutečnost, že se vaše bazální teplota během celého cyklu nemění a obvykle není přítomen ani ovulační hlen. Takový cyklus je pak s velkou pravděpodobností neplodný, anovulační. Více o symptotermální metodě naleznete na Mamince ZDE.

9 nejčastějších příčin anovulační sterility

  • Nesprávná hladina a nerovnováha ženských pohlavních hormonů
  • Poruchy štítné žlázy
  • Poruchy produkce inzulinu a prolaktinu
  • Syndrom polycystických ovarií (na Mamince více ZDE)
  • Obezita, nebo naopak velmi nízká hmotnost vzhledem k výšce
  • Dlouhodobá extrémní fyzická námaha (profesionální sportovkyně, tanečnice apod.)
  • Poruchy příjmu potravy, jejichž důsledkem je mimo jiné i vymizení menstruace a extrémně nízká hmotnost
  • Jednoduše se vyčerpala „zásoba“ vajíček, což odpovídá v průměru věku okolo 45 – 50 roku života
  • V pozadí anovulačních cyklů může stát i dlouhodobý stres, chronické onemocnění a cestování; tyto důvody však bývají spíše krátkodobé a po jejich odeznění se vše vrací k normálu.

V současné době je většina příčin anovulační sterility řešitelných a po stanovení správné diagnózy a následné léčbě se velké procento maminek může těšit na vytoužené miminko.

Témata: Než otěhotníte, Neplodnost a IVF, poruchy příjmu potravy, Pařízek, Nepravidelné krvácení, Tanečnice, ANO, Vytoužené miminko, Stálý partner, Vít, Stěr, Symptotermální metoda, Bazální teplota, Antonín Pařízek, Nepravidelná menstruace, Fyzická námaha, Fyziologický jev, Sportovkyně, Dlouhodobý stres, Chronické onemocnění, Hormonální léčba, Přirozená antikoncepce, Nízká hmotnost